Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    26°C
     

43. Debreceni Jazznapok

43. Debreceni Jazznapok

Az egyik a régi-új helyszín miatt: a július 26-i és 27-i koncertek a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadon lesznek. A másik pedig, hogy a magyar dzsessz nagy öregjei és fiatal tehetségei mellett igazi világsztár, többek között Joe Lovano várja majd a jazz-rajongókat! Maloschik Róbert, rendezvény művészeti tanácsadója, a jazzma.hu főszerkesztője hozzátette: az évfordulók találkozója is lesz a kétnapos rendezvény.
Joe Lovano, szaxofonművész harminc évvel ezelőtt lépett fel utoljára Debrecenben, most pedig már igazi világ sztárként játszik újra a cívisvárosban. A DownBeat amerikai magazin kritikusai szerint, amely a világ legjelentősebb dzsessz újságja, jelenleg ő a világ legjobb tenor szaxofonosa. Helyi érdekes események közül kiemelkedik, hogy Zakar Zoltán, zeneszerző, harsonaművész külön hét tételből álló jazz-szvitet írt arra az alkalomra,hogy a Jazznapok újra visszakerült régi helyére, Nagyerdő titkai címmel. A hétvégén fellép még a harminc éve zenélő Debrecen Dixieland Jazz Band, és zenél Gyarmati Zoltán, a Debreceni Jazz Együttes vezetője, aki a szakma nagy öregje a maga 77 életévével. Igazi zenei csemege jelent majd a Syrius Legacy címmel, ahol a legendás együttes tagjai, többek között az idén hetvenéves Ráduly Mihály mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz szakának hallgatói működnek közre. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Joe Lovano a Grammy-díjas amerikai művészt korunk legeredetibb és legjelentősebb szaxofonosai között tartják számon. A Down Beat jazzmagazin 2014. évi nyári szavazásán Joe Lovano nyerte el az év jazzművésze, az év jazzszaxofonosa, valamint zenekarával az év jazzegyüttese díjat.
Budapest Jazz Orchestra a nagyzenekari jazzhagyományokat világszínvonalon képviselő zenekar nem először szerepel Debrecenben: 2003-ban az amerikai Kevin Mahogany énekessel, 2011-ben pedig az ugyancsak amerikai Chris Potter szaxofonossal adtak nagysikerű koncertet. A BJO az amerikai szaklapok által rendre világelsőnek megválasztott Joe Lovanoval tervezett fellépéssel eddigi pályájának csúcsára érhet.
 

Zakar Zoltán harsonás, zongorista, zeneszerző 1959-ben született Hajdúszoboszlón. Tanulmányait a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán és a Bartók Béla Konzervatórium Jazz Tanszakán végezte. 2002 óta Debrecenben él, ahol a Debreceni Jazz Együttes tagja, saját együttesének, a Zakar Jazz Group-nak vezetője, a Debreceni Jazz Klub elnöke, 2005 óta a Jazzmelon Big Band művészeti vezetője.
 

A több mint 40 évvel ezelőtt Kiss Ernő zongorista vezetésével alakult Debreceni Jazz Együttes a műfaj debreceni zászlóvivője, a jazznapok állandó közreműködője. A sokáig kvartettként működő zenekar alapvetően hard bop és modern stílusban játszott. A kvintetté bővült csapat repertoárján modern jazzkompozíciók és saját szerzemények szerepelnek. Vezetője, Gyarmati Zoltán szaxofonos munkásságát Debrecen város Önkormányzata 2004-ben Csokonai-díjjal ismerte el.

A Debrecen Dixieland Jazz Band 1984-ben alakult, megalakulásától fogva számos hazai és külföldi meghívást kapott és 1985 óta folyamatosan a Debreceni Jazznapok résztvevője. Repertoárján a dixieland-örökzöldek és a tagok saját szerzeményei mellett – a modern jazz alkotásai is szerepelnek: koncertjein rendszeresen tesz kirándulásokat trió és quartett felállásban a jazz különböző mai irányzatainak megszólaltatására. A zenekar 1987-ben az Európai Rádió Unió Tonderi Fesztiválján (Dánia) sikerrel képviselte Magyarországot, és már 1989-ben eljuthatott az európai oldtimer zene kiemelkedő ünnepére a Drezdai Dixieland Fesztiválra. Jártak már Európa számos országában és két alkalommal a jazz őshazájában, az Egyesült Államokban is.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook