Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    26°C
     

A Büszkeség és balítélet kiadásának 200. évfordulója közeleg

A Büszkeség és balítélet kiadásának 200. évfordulója közeleg

„Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség” – ezzel a számtalanszor idézett mondattal indul Jane Austen második regénye, amely először Thomas Egerton kiadásában látott napvilágot 1813-ban. Az írónő „saját drága gyermekem”-nek nevezte ezen munkáját, amely a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend Nagy-Britanniában, hogy évi 50 ezer példányban adják el, miközben az interneten, e-könyv formájában ingyenesen is elérhető.

A műből számos filmfeldolgozás készült, legutóbb Büszkeség és balítélet meg a zombik címmel pár éve horrort is forgattak belőle, a jelenleg zajló Sundance filmfesztiválon pedig Austerland címmel debütált egy produkció, amely egy mai Austen-rajongóról szól. 

Az évfordulóról világszerte megemlékeznek a Jane Austen társaságok, a bath-i Jane Austen Központ pedig tizenkét órás felolvasómaratont szervezett január 28-ra, amelyen mintegy 140 vállalkozó – köztük Austen-szakértők, írók, zenészek, politikusok, olimpikonok és iskolások – tolmácsolásában újra átélhetővé válik majd a teljes mű.

Mindig is népszerű regény volt, de az 1995-ös televíziós BBC-feldolgozás óta, amelyben Colin Firth játszotta a főhősnő, Elizabeth Bennet szívét és kezét elnyerő Mr. Darcy szerepét, globális siker lett belőle – emlékeztetett David Lassman, a központ szóvivője. Hozzáfűzte: a bath-i emlékhelyre évente 60 ezren látogatnak el, 80 százalékuk nő. Az írónő kultuszát évente megrendezett fesztivállal is ápolják, Austen ugyanis 1801 és 1806 között a városban élt. A fesztiválozók a korabeli épületek között korhű jelmezekbe öltözve járhatnak-kelhetnek a szó szoros értelmében az írónő lépteit követve.

A központ további megemlékezéseket is szervez a bicentenárium méltó megünneplésére. Az évfordulót előadások, konferenciák és kiállítások teszik emlékezetessé Nagy-Britannia-szerte. 

„Austen olyan, mint Shakespeare, mindig tud újat mondani” – foglalta össze az írónő műveinek jelentőségét Shelley Cobb professzor, aki február 9-én tart előadást a hampshire-i Chawton House Könyvtárban azon a konferencián, amely a Büszkeség és balítélettel kapcsolatos tanulmányokkal foglalkozik.

 

Forrás: MTI

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook