A dohányzás illemtana

Ha már dohányzunk, akkor legalább vegyünk figyelembe néhány „szabályt” a törvényi előírásokon kívül is.

Az egyik legalapvetőbb szabály: ahol nincs hamutartó, ott ne gyújtsunk rá.

Amennyiben engedélyt kapunk a dohányzásra, kerüljük, hogy a cigifüst a nem dohányzókra szálljon. Ne fújjuk a másik arcába a füstöt. Terhes kismamák és gyerekek közelében kerüljük a dohányzást.

Nem illik égő cigarettával belépni semmilyen helyiségbe. Régebben rossz szemmel nézték az utcán történő dohányzást. Ma már ez nem vét az illem ellen, de a cigarettavéget ne dobjuk el. Az égő cigarettacsikk a szemetelés mellett, még tűzveszélyes is. Mindig nyomjuk el a csikket.

Ha tüzet adunk valakinek ne legyen közben a szánkban a cigaretta. (A búr háborúból ered egy szokás: egy tűzről csak két cigarettát szabad meggyújtani, mert az első tüzet az ellenség észreveszi, a másodikat beméri – a harmadiknál lő.) A gyufát magunk felé gyújtsuk meg, az öngyújtót előbb meggyújtjuk, azután tesszük a másik cigarettája alá. Öngyújtó esetén, ha tüzet adunk, minden cigarettához újra gyújtsuk meg. Nőként nem illik tüzet adni, kérés esetén adjuk oda az öngyújtót.

Asztalnál míg valaki eszik tilos rágyújtani.

Ne beszéljünk cigarettával a szánkban.

A szivar intenzív illata miatt ott is engedélyt kell kérni a szivarozásra, ahol van hamuzó kitéve.

A dohányzást az étkezés utánra vagy egy csésze finom kávé mellé találták ki, hogy ezzel is fokozzuk az élvezeteket. Ám a túl sok cigaretta egészségkárosító.

 

a kép illusztráció (internet)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom