A gokartozás

A gokart egy különösen alacsony súlypontú, négy kerekű, kisméretű versenyautó. A gokartozás népszerű, mindenki által hozzáférhető technikai sport. Lehetőség van bérkokártozásra, ahol szabadon kipróbálhatjuk tudásunkat a „versenyzés” terén, de olyanok is akadnak, akik versenyszerűen űzik ezt a sportágat. Nagyon sok híres autóversenyző kezdte pályafutását a versenygokártozással.
A bérgokartok hengerűrtaltama 200 cm³-től 390 cm³-ig terjed, míg a versenygokartoké 90-125 cm³ közé is. A bérgokartok ereje 5,5-13 lóerőig terjed. A versenygépek között létezik ún. fixes (azaz sebességváltó nélküli) és váltós is. A fixes versenygokartok teljesítménye 13-35 lóerő közé esik, de a váltosok meghaladhatják a 45 lóerőt is.
Különleges tulajdonsága a gokartnak, hogy hátsó tengelye fix, nincsen differenciálmű, ezáltal teszi a kanyarodást érdekessé. A kanyar külső felén futó keréknek nagyobb utat kell megtennie, mint a belsőnek, ezért gyakran 3 keréken fordulnak el egyes kanyarokban.
Versenyeket Magyarországon is rendeznek, amatőr, és profi szinten is.
Bérgokartozásra országunk számos pontján van lehetőség. Az ország első gokartpályája 1991-ben épült Siófokon.

A gokartozás szabályai:
A sportfelügyelők kiállítással (fekete zászló a versenyzőre mutatva) büntethetik azon versenyzőket, akik incidenst vagy balesetet okoznak. Ugyanakkor, az incidens súlyosságára tekintettel, a felügyelők dönthetnek úgy, hogy az incidenst okozó versenyzőt nem csak kiállítva figyelmeztetéssel hanem kizárással is büntethetik.

Zászló szabályok:

Kék zászló:
Egy, vagy több gyorsabb versenyző szorosan követi, engedje elhaladni őket.

Sárga zászló:
Közvetlen veszélyre hívja fel a figyelmet. A jelzés hatálya alatt a versenyzőknek számítaniuk kell egy akadály melletti elhaladásra, ezért előzési tilalom van érvényben. A tilalom a zöld jelzés vonaláig tart.

Zöld zászló:
Szabad jelzés, a pályafelügyelő szabad utat ad induláskor, előzési tilalom feloldása.

Fekete zászló:
A versenyzőnek azonnal a depóba kell hajtania, majd haladéktalanul jelentkeznie kell a pályafelügyelőnél aki eldönti, hogy folytathatja-e a versenyt.

Fekete-fehér kockás zászló:
Az edzés, időmérés és a futamok vége.

Piros zászló:
A versenyzőknek lassítva! a depóba kell gurulni.

A versenyzőkre vonatkozó szabályok, amiket azonban bérgokártozás esetén is be kell tartani!

A versenyzőnek az előírt maszkot és bukósisakot kell viselnie, melynek levétele a verseny egyértelmű feladását jelenti.
A gokartozó semmilyen körülmények között sem hajthat az előírt menetiránnyal szemben.
Amennyiben műszaki hiba vagy baleset miatt a pályán elakad a gokárt azt feltartott kézzel jelzi a vezetője, azonban mindaddig nem szállhat ki míg egy pályafelügyelő erre engedélyt és/vagy utasítást nem ad.
Előzni jobbról és balról is egyaránt lehet.
Tilos azonban a versenyzőtársak szándékos akadályozása a gyorsabb haladásban (kígyózó vonalú haladás, vagy retesz alakzat).
Súlyos vétségnek minősül a pályáról való szándékos kiszorítás, az erőszakos lökdösődés és ütközés.
 
Amennyiben szeretnéd kipróbálni a gokartozást nézz szét itt:

https://www.facebook.com/hajduracinggokartringdebrecen

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom