A tömegközlekedés illemszabályai

Szinte mindenki utazott már valamilyen tömegközlekedési eszközön, és sokan vannak, akik napi szinten igénybe veszik a vonatot, buszt, metrót, villamost.

Mint mindennek, a tömegközlekedésnek is vannak bizonyos illemszabályai.


Várakozás

Amikor még csak várod, hogy érkezzen a jármű, akkor is illemtudóan kell viselkedned. A megállóban már nemcsak nem illik, de nem is szabad dohányozni, mert a törvény bünteti.

A mozgólépcsőnek mindig a jobb oldalán állj meg, hogy azok, akik sietnek, kényelmesen, tolakodás nélkül el tudjanak menni melletted a bal oldalon.

Amikor megérkezik a jármű, ne lökdösődj vagy furakodj! Ha csak egy megállót mész, hogy ne kelljen újra átverekedned magad a felgyülemlett tömegen utolsóként szállj fel.

Utazás

Amikor már felszálltál a járműre, és mindössze néhány ülőhely van, nézz körül, hogy nincs-e kismama, beteg vagy idős ember, illetve kisgyermekkel utazó személy, ha van, akkor hagyd, hogy ők üljenek le. Ha nem tudsz leülni, akkor lehetőleg ne állj meg az ajtóban, mert minden megállónál akadályozod majd a fel-és leszállást.

Amennyiben van hátizsákod vagy táskád, mindenképpen vedd le és fogd a kezedben – ezzel is helyet takarítasz meg, és így nem lökdösöd a holmiddal a többi embert. Ha nagy bőröndöt vagy utazótáskát viszel, próbáld úgy elhelyezni, hogy ne legyen útban, vagy ha van rá lehetőség, tedd az ülés feletti poggyásztartóra.

Vigyázz a társaid testi épségére, az esernyőt például csukd össze, és tartsd lefelé lógatva, nehogy megsérts vele valakit.


Viselkedés

Ha nem egymagad utazol, vagy telefonálni kezdesz a tömegközlekedési eszközön, figyelj rá oda, hogy ne hangoskodj túlságosan, ne nevess harsányan. Ami még nagyon fontos az az, hogy ne tárgyalj ki intim témákat mindenki füle hallatára, mert ez mások számára kellemetlen lehet. Ügyelj rá, hogy mindig tisztelettel fordulj a többi ember felé.

 

Forrás:www.femina.hu

Képek:www.google.hu

 

 

 

 

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom