Az Antal-Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjaiból nyílt kiállítás

Fátyolsáv fények, csurranó színek címmel az Antal-Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjaiból nyílt kiállítás 2018. március 10-én a Modemben.

A tárlatot Komolay Szabolcs alpolgármester, Antal Péter műgyűjtő, Nagy T. Katalin művészettörténész-szerkesztő-kurátor és Lakner Lajos, a Déri Múzeum szakmai igazgatóhelyettese nyitotta meg.

A kiállításon csaknem háromszáz mű látható a 20. századi magyar képzőművészet hat kiemelkedő alkotójától.

Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Korniss Dezső és Vajda Lajos képei a kollekció legkomplexebb részét képezik, részben annak is köszönhetően, hogy a szentendrei kötődésű művészekkel a tulajdonos-gyűjtő, Antal Péter személyes kapcsolatban állt.

Közülük négyen, Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Anna Margit és Bálint Endre a rövid életű, ám annál nagyobb hatású, 1945 és 1949 között működő Európai Iskola köréből indult, legfőbb szándékuk az volt, hogy modern szemléletű hazai művészetet hozzanak létre, amely egyszerre magyar és európai.

Vajda Lajos és Ámos Imre művészi törekvései pedig követendő példaként lebegtek a szemük előtt. Legfőbb ideájuk az volt, hogy Bartók és Kodály mintájára magyar művészetet teremtsenek úgy, hogy közben korszerűek, modernek és európaiak.

Antal Péter 50 évvel ezelőtt, 1968-ban vásárolta meg az első képét, bár, ahogyan a gyűjteményt városi támogatással feldolgozó szakkatalógus pénteki bemutatóján fogalmazott, valójában már ötéves kora körül „megfertőzte” a gyűjtés szenvedélye. Nagyapja, a derecskei kereskedő Lusztig Sámuel ugyanis akkorra már jelentős anyagot halmozott fel a családi házban, így Antal Péter már kisgyermekkora óta a műalkotások és a művészeti könyvek bűvöletében élt. 1968 óta folyamatosan bővíti a kollekciót, amely mára körülbelül 5000 darabosra duzzadt.

A tárlat augusztus végéig látható a Modemben.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom