Illem – köszönés, bemutatkozás

A férfi a nővel szemben, a fiatalabb az idősebbel szemben, az alacsonyabb rangú a főnökkel szemben alárendelt. De lehet fölérendelt egy fiatal nővel szemben az idős férfi, a korából adódóan.

A bemutatkozás a következőképpen zajlik: Az alárendelt picit meghajtja magát, a fölérendeltre nézve köszön, és megmondja a teljes nevét. (Jó napot kívánok, engedje meg, hogy bemutatkozzam…) A fölérendelt szintén köszön, nyújtja a kezét, és mondja a nevét. Ha nem értjük jól a nevet, azonnal vissza kell kérdezni, mert nevet téveszteni sértés! A felénk nyújtott kezet nem elfogadni szintén sértés.

A nő normális kézfogásra nyújtja a kezét. A férfi, ha kézcsókot kíván adni, jobb kezével megfogja a nő kezét, kissé elfordítja a kézfejét, és megemeli derék és mell közötti magasságig, a többit pedig hajolja! Ajkaival nem érinti a kezet, csak ráhajol! A hölgyek ne kezdjék el rángatni a kezüket, de ne is emeljék a kézfejüket. De ha a férfi a nő kezét emeli a szájához, és meg nem hajolna, akkor bizony rántsa le kicsit a kezét! Ha már kézcsók, akkor hajoljon az a férfi!

A tegezést mindig a nő ajánlja fel – itt semmi rangkülönbség nem számít. Azonos neműek között az idősebbet illeti a tegeződés kezdeményezése. A tegezést tegezéssel illik viszonozni, a felajánlott tegezést el nem fogadni sértés! Ha a férfi letegezi a nőt? A hölgy, ha ad magára, akkor egyszerűen, kissé zavartan tévesztgessen, hol magázva, hol tegezve szólítsa az urat.

 

a kép illusztráció (internet)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom