Ki volt Pulitzer?

Nincs olyan amerikai ember, aki ne hallott volna Joseph Pulitzerről. Ugyanis az általa alapított díj az amerikai újságírók legnagyobb presztízsű elismerése. Az ő nevéhez fűződik az első újságíró képző létrehozása, és az ő támogatása nélkül talán sosem gyűlt volna össze a pénz a Szabadság-szobor talpazatának megépítésére.

De vajon mit tudnak az amerikaiak Makóról, erről a Maros melletti kis magyar városról? Valószínűleg keveset. Pedig mi magyarok, büszkék vagyunk az ország legvirágosabb városára, amely az Európai Oklevél birtokosa, és mindenekelőtt itt terem a világ legjobb vöröshagymája.

Ezen a ponton az olvasóban felmerülhet a kérdés: vajon mi az összefüggés Pulitzer és Makó városa között? Nos, elég sok. Ugyanis Pulitzer József egy terménykereskedő fiaként Makón látta meg a napvilágot, 1847. április 10-én.

Kevesen tudnak Pulitzer magyar származásáról, pedig ő országunk egyik leghíresebb szülötte. Évekig Makón élt, a középiskolát pedig Pesten végezte el. Az ezt követő tevékenységére pedig méltán büszkék lehetünk.

Pulitzer fiatal volt, amikor elhagyta Magyarországot. Katonai pályára akart kerülni, ám gyenge egészsége és látása miatt eltanácsolták. Ennek ellenére részt vett az amerikai polgárháborúban. A háború után St. Louis-ba költözött, ahol újságíróként helyezkedett el a Westliche Post című lapnál. 1872-ben megvette a lapot és a St. Louis Dispatch-el összevonva létrejött a St. Louis Post-Dispatch, amely máig St. Louis napilapja. Ennél az újságnál fejlesztette ki azt a szerepet, ami később híressé tette őt. Ellenezte a nép hatalmi elnyomását, és populista nézeteit bátran hangoztatta.

Pulitzer 36 évesen már gazdag ember volt, és rengeteg tisztelője akadt. Azonban sokan úgy tartották, hogy elment az esze, amikor megvásárolta az addig évi 40000 dollár veszteséget produkáló New York World c. újságot. Ezért okozott óriási megdöbbenést, hogy Pulitzer keze alatt az újság az amerikai sajtó történetének legjelentősebb lapja lett. James Wyman Barrett megfogalmazása szerint Pulitzer „egyszemélyes forradalmat” hajtott végre. A lap az emberekre, botrányokra és szenzációkra összpontosított. Pulitzer zsenialitását tükrözi az is, hogy alkalmazta Nellie Bly-t, aki óriási sikerű cikksorozatot írt a Blackwell-szigeti női elmegyógyintézetben alkalmazott erőszakról. Mindezek mellett Pulitzer nevéhez fűződik a Sárga kölyök címmel megjelent első, színes képregény is. A cím a Pulitzer klasszikusan szenzációhajhász stílusára utaló „sárga újságírás” fogalomból ered.

Az első újságíró képzőt a Missouri Egyetem hozta létre Pulitzer támogatásával. 1902-ben felajánlotta anyagi segítségét az első újságíró iskola megalapításához, amely haláláig nem jött létre.

Joseph Pulitzer 1911-ben, Charleston-ban halt meg, Liberty nevű yachtján. Halála előtt 2 millió dollárt hagyott az egyetemre, így 1912-ben megalapították a Columbia Egyetem Újságíró Főiskoláját, amely máig a legnagyobb újságíró iskola a világon.

Pulitzer József Amerikában vált híressé, és élete tevékeny részét ott élte le. Mi mégis büszkék vagyunk a híres tollforgató magyar származására. Ezt bizonyítja a Makó főterén álló, Kiss János alkotta mellszobor, valamint a Fábry Pál által magyar újságírók számára alapított Pulitzer-díj.

Pulitzer egyszerű ember volt. Egy terménykereskedő fia, aki imádott sakkozni és, aki katonának készült. Tehetsége azonban a nagyok közé emelte, és máig őt tartják a valaha élt legjobb újságírónak.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom