Select Page

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    19°C
     

Ma kezdődik a MagdaFeszt

Ma kezdődik a MagdaFeszt

Ma kezdődik az I. MagdaFeszt a Csokonai Színházban. A Tisztuló horizont című álló- és mozgóképinstalláció 18 órától látogatható a teátrum nézőtéri büféjében. A tárlatot Kubik Anna színművésznő nyitja meg.

Este 7 órától csendül fel a fesztivál nyitóelőadása, a Szabó Magda rádiójátékból íródott kortárs opera, A hallei kirurgus, amely Georg Friedrich Händel életébe, gyerekkora fontos epizódjába enged bepillantást. A darab zeneszerője és karmestere a Virtuózokból ismert Szüts Apor.

Az est második felében a korábbi főszereplő, Händel pasztoráloperája hallható, amely Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. Händel először 23 évesen, 1708-ban, Nápolyban alkotott meg egy serenatát Aci, Galatea e Polifemo címmel.

Az idők folyamán a műnek számos változata született; a Csokonai Színház előadása az eredeti, 1708-as verzióra épül. Az Acis és GalateaHändel egyik legnépszerűbb vokális kompozíciója, a zenetudósok minden idők egyik  legnagyszerűbb pasztorál-operájának könyvelik el.

A fesztivált hagyományteremtő szándékkal, Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából szervezte a Csokonai Színház. Október 2. és 10. a debreceni írónő műveiből készült vagy általuk inspirált produkciókat láthat a közönség.

Meghívást kapott Budapesti Operettszínház musicalje, az Abigél, a Gózon Gyula Kamaraszínház előadása, az Agyigó − egy nő sorsa a XX. században, azaz Szabó Magda: az Ember, s bemutatják a Csokonai Színház két korábbi, nagysikerű előadását, Az ajtót és a Régimódi történetet is.

A MagdaFeszt programját zenés, gyermek- és táncprodukciók is színesítik, de berendeznek egy Szabó Magda szabadulószobát is.  A zárónapon, október 10-én a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika és Szirtes Edina Mókus ad koncertet.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook