Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    13°C
     

Meghalt Payer András

Meghalt Payer András

 

Súlyos betegsége után, csütörtök hajnalban érte utol a halál Payer Andrást, aki éveken át énekesként és zeneszerzőként tevékenykedett hazánkban.

 Payer András 1961-től meghatározó alakja a magyar könnyű zenének. Szinte az egész magyar élvonal énekelte, illetve énekli dalait. Számtalan dalát vitte sikerre Németh Lehel, Záray Márta, Vámosi János, Kovács Erzsi, Koós János, Toldy Mária, Sárosi Kati, Zalatnay Cini, Aradszky László, Magay Klementina, kezdeti korszakában Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Korda György, Katona Klári, Németh József, Mikes Éva, Komár László.

 Hofi Géza első nagy sikerű lemezének jelentős részét is ő írta. Az együttesek közül az Omega, az Illés, a Bergendy együttes, valamint a Magyar Rádió Big Bandje is műsorán tartotta a Payer-dalokat, később a fiatalabb generáció együttesei repertoárját is nagy részben a Payer által alkotott szerzemények tették ki (Cotton Club Singers, Republic).

 A karaoke bulik során még ma is számos dalát énekeljük, mint például a Gedeon bácsit vagy a Találkozást. Rengeteg színdarabhoz írt zenét, valamint a legkitűnőbb magyar dzsessz-rock zenészekkel kortárs mai magyar költők verseit is megzenésítette. 1999-ben megkapta az eMeRTon életműdíjat, 2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

 

A kép forrása: nol.hu

 

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook