Pintér Béla és Társulata holnap a Deszkán

Április 8-án 19 órától Pintér Béla Társulata és a Katona József Színház koprodukcióját: az Ascher Tamás Háromszéken című darabot nézhetjük meg a Deszka Fesztivál keretein belül.

Mi történt volna, ha Ascher Tamás valóban elutazott volna Erdélybe valamikor a kilencvenes években színészkurzust tartani? Hogy megrendezte volna-e Máté Gábor a Három nővért, ha egy véletlen folytán összetalálkozik Háromszéken Pintér Bélával? Nem tudhatjuk.
Pintér új darabja fiktív történetet mesél el, melyhez semmiféle háttértudás nem szükségeltetik. Főszereplője: Tordán Léda, egy fiatal erdélyi színésznő, akinek neve, alakja semmiféle színháztörténetben sem szerepel.

Négy valódi nevet használ ugyan a darabban (Ascher, Máté, Bezerédi, Pintér), de a figurák már korántsem egy az egyben megfeleltethetők. Felismerhetők (külső-belső) karakterjegyek, szófordulatok, motívumok, gesztusok, de az eredeti, valós személyek csupán kiindulópontul szolgáltak, a drámai karakterek mindenki által értelmezhető típusokká formálódtak.
Pintért Puskin Anyeginjének korrajza ihlette, ezért használ narrációt és Anyegin-strófát. Narrátorként az ifjabb majd idősebb színész: Bezerédi Zoltán alakját (Ő az egyetlen figura, akinél a színész személye megegyezik a karakterrel.)
A keretes szerkezetű dráma a magyarországi művészek erdélyi utazását és Léda szerelmi kapcsolatának alakulását meséli el: egy tehetséges kezdő erdélyi színésznő és egy elismert magyarországi színész találkozása. Pikareszk és melodráma – határon innen és túl, avagy hogyan lesz egy könnyed kalandból sorstragédia.
A párkapcsolat, a szerelem próbája a születendő gyermek. A nő szeretné megtartani, a férfinek van már kettő, és nem is akar többet – tipikus, hétköznapi eset. Önámításból fakadó kiszolgáltatottság, csalódás és fájdalom az egyik oldalon, kétségbeesett, kisszerű hárítás, menekülés a másikon.
Tordán Léda szomorú sorsát követjük tehát a Pintértől már megszokott humorral, öniróniával egy szubjektív, fiktív színháztörténeti közegbe ágyazva.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom