Select Page

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    9°C
     

Rangos díjat kapott Ács Ibolya, a Csokonai Színház fodrásztárának vezetője

Rangos díjat kapott Ács Ibolya, a Csokonai Színház fodrásztárának vezetője

Magyar Teátrum Díjat kapott Ács Ibolya, a Csokonai Színház fodrásztárának vezetője. A színházi háttérszakmák elismerésére alapított díjat a Békéscsabai Jókai Színházban rendezett tegnapi gálaesten adták át. A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjával a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, valamint az azokat magas szinten művelő szakembereket ismeri el.

Ács Ibolyát a Csokonai Színház részéről Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő és Csikos Sándor, Magyarország Kiváló Művésze jelölte az elismerésre, majd a jelölést a társulat nevében Ráckevei Anna igazgató is megerősítette. Ács Ibolya 1974 szeptemberétől dolgozik a Csokonai Színházban, az idei a 44. évad, amit az intézmény falai között tölt. Azon kevesek közé tartozik, aki birtokában van a régi mesterek tudásának: ma is készít parókákat, műszakállat, bajszokat, de a fodrásztár munkatársai a maszkmesterek feladatát is ellátják a debreceni színházban.

A díj kapcsán Ács Ibolya azt mondta:

 Nagyon örülök az elismerésnek, de épp ilyen nagy boldogság, ha egy produkcióhoz valamilyen egyedi ötlettel járulunk hozzá, amit megcsodálnak a színházban, visszhangja van, mint legutóbb A hallei kirurgus papírparókáinak. A művészek bevallása szerint egy jó frizura, vagy smink segíti a szerep átélését. A mi faladatunk, hogy ebben segítsük őket. “

A Csokonai Színház részéről Varga Klári köszöntötte Ács Ibolyát a gálaesten. A színművész azt mondta:

Ibolya a nagy mesterek szerénységével és csöndes szenvedélyével dolgozik. Számomra pillér és mély bizalom!”

Ebben az esztendőben a szakmai zsűri hat háttérdolgozónak ítélte oda az elismerést. Ács Ibolya mellett idén Memlaur Imre, a Kaposvári Csiky Gergely Színház fővilágosítója, Szabó Julianna, a Pesti Magyar Színház férfi szabótárának vezetője, Sebeők Réka, a Turay Ida Színház színházi titkára, Mészáros Tibor, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház műhelyház vezetője részesült az elismerésben. A határon túli különdíjat Toásó István, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház világosítója kapta.

A díjátadó gálaesten az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen léptek színpadra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei, valamint a Jókai Színház társulatának tagjai. Az aranyozott csapágygolyót formáló díjjal ezer eurós pénzjutalom jár.

Fotók:

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook