Saját fővárosukban fúrtak kémalagutat az amerikaiak

 Csupán hajszálon múlott, hogy a II. világháborút követő hidegháború nem vezetett egy újabb globális harchoz. A koreai- és a vietnámi háború jó lehetőséget adott a hidegháború két katonai tömbje számára az olyan összecsapásokra, amelyekben ki lehetett próbálni az új fegyvereket, műholdakat, kémeszközöket, és meg lehetett győződni az ellenfél erejéről. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió folyamatos készültségben állt – nemcsak földön, vízen és levegőben, de földalatti kémalagutakban is.

 

Az 1980-as években az amerikaiak a saját fővárosukban található orosz nagykövetség alá fúrtak kémalagutat. Meglepő módon Moszkvának ez csak 2001-ben jutott tudomására, és ennek mentén kérdőre is vonta az Államokat. Az ezredforduló elején zajlott nyomozás azonban kiderítette, hogy egy akkori FBI ügynök, Robert Philip Hanssen az oroszoknak kémkedett, így azok tudhattak az alagút létezéséről. Az egykori szövetségi kém leleplezését követően tizenötszörös életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A XX. század második felében zajló hidegháborús kémkedések eseményei a mai napig hatással vannak történelmünkre. A DoQ csütörtökön induló új sorozatában megismerteti azokat a szövevényes történeteteket, amelyek meghatározzák napjainkat.

Kémhálózat augusztus 25-től csütörtökönként 22.00 órától a DoQ műsorán!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom