Sebestyén Márta-koncert lesz a MOM Kulturális Központban

“Hegyen földön járogatok vala.” címmel Sebestyén Márta-koncert lesz csütörtökön Budapesten, a MOM Kulturális Központban. Az est egyfajta áttekintése a Kossuth-díjas művész több mint négy évtizedes pályafutásának – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Sebestyén Márta a műsorban felidézte, hogy a “Hegyen földön járogatok vala…” című koncert dátuma azért is fontos számára, mert 1970-ben ezen a napon nyerte meg a Bartók halálának emlékére rendezett népdalversenyt. A verseny első díja egy bakelitlemez volt, amelyen először hallott valódi paraszti éneket, eredeti népdalokat, ezek olyan hatással voltak rá, hogy nem tudott a bűvöletétől szabadulni azóta sem.

A műsorban felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át. Sebestyén Márta elmondta, hogy ezen a koncerten nem a különböző vidékek népdalait mutatja be, inkább zenetörténeti kontextusba helyezi előadását.

Beszélt arról is, hogy a koncerten közreműködnek régi népzenész kollégái, de fellép egy táncosnő is, aki dél-indiai szakrális táncokkal foglalkozik.

Sebestyén Márta beszélt arról is, hogy népdalaink különböző korszakban keletkeztek, a különböző korszakokban pedig különböző népekkel érintkeztünk, ezeknek a hatása a mai napig megmaradt és érvényesül, amit nagyon izgalmas megmutatni a színpadon.

Arra reagálva, hogy gyerekekkel indul hamarosan a Fölszállott a páva új évada, beszélt arról, hogy csodálatos és felkavaró élmény gyerekekkel dolgozni. Mint hozzátette, a gyerekek figyelmét irányítani és felkelteni, “szép dolgokkal traktálni őket” nagyon-nagyon fontos dolog.

A színpadon Sebestyén Márta segítségére lesz visszatérő zenésztársa, Andrejszki Judit (ének, csembaló), valamint a Hungarian FolkEmbassy népzenei formáció. Színpadra lép továbbá ifj. Szerényi Béla (tekerőlant, tárogató), Szabó Zsolt (viola da gamba), Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű), Könczei Bálint (brácsa), Jobbágy Bence (cimbalom), Lakatos Dávid (nagybőgő), valamint Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncművész.

(MTI)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom