Viselkedjünk! Vendéglátás, étkezés illemszabályai!

Vendégségbe szóban, vagy telefonon hívjuk meg barátainkat. Időben értesítsük őket, legyen alkalma a vendégünknek az idejét beosztani. Házaspárokat, jegyespárokat  csak együtt illik meghívni. Ha egyedülállók is vannak, a házigazda próbáljon meg figyelni arra, hogy a hölgyek és az urak egyenlő arányban legyenek.

A vendégekre az étel-ital  rátukmálása, a fogyasztás erőltetése, a folytonos  koccintgatásra, pohárürítésre kényszerítés nem megfelelő vendéglátási forma. Amennyiben valamelyik vendégünknek mások az étkezési szokásai (pl. vegetáriánus, vagy diétázik esetleg cukorbeteg) akkor figyelnünk kell arra is, hogy ő is megfelelően tudjon étkezni. Ügyeljünk az italokra. Az alkoholos italok mellett feltétlenül legyen üdítő vagy ásványvíz azoknak, akik nem fogyasztanak (vagy nem fogyaszthatnak) alkoholt. Az édességek esetében nem illik a „ne itt fogyókúrázz!” mondatot hangoztatni. Tartsuk tiszteletben, ha valaki diétán vagy fogyókúrán van és neki is készítsünk valami diétásat. Kávéhoz mindig szolgáljunk fel tejszínt vagy tejet.

A vendégeket általában a házigazda fogadja és nem ül addig asztalhoz, amíg mindenki el nem foglalta a helyét. A háziasszony kínálja hellyel a vendégeket.

Érkezéskor először a háziakat üdvözöljük, utána a többi vendéget és köszönjük meg a meghívást.

 

A köszönésnél a férfi köszön előre a nőnek, a fiatalabb az idősnek. Ha társaságba érkezünk, akkor köszönünk a helyiségben tartózkodóknak kortól és nemtől függetlenül.

Ha az utcán ismerősünk nem csak egyedül jön velünk szembe, köszönjünk társainak is, még ha nem is ismerjük őket. A köszönést viszonozni kell!

 

A bemutatkozásra is oda kell figyelni. Ha egy férfi és felesége bemutatkozik egy másik házaspárnak, akkor előbb a férjek mutassák be a feleségüket, valamint a – magyar szokással ellentétben – ne csak a férfiak fogjanak kezet. Először a hölggyel fogjon a férfi kezet (vagy esetleg kézcsókot is adhat), és csak utána a páros férfi tagjával. Egyedülálló személy esetében őt kell bemutatnunk a párnak és nem fordítva.

Mindig a férfit mutassuk be a nőnek, a fiatalabbat az idősebbnek.    

A bemutatott személy nevét mondjuk érthetően. Először a nő nyújtja a kezét, a bemutatott vendég kézfogással viszonozza a kéznyújtást. Ha asztaltársaságnál történik a bemutatás, a nőknek nem kell felállni, kivéve, ha a bemutatott személy időskorú, vagy tekintélyes személy. A férfi viszont mindig felállva köszönti a bemutatott nőt.

 

Az asztalnál üljünk egyenesen, de ne feszesen. A lábunkat ne tegyük a szék alá, de ne is nyújtsuk túl előre.

A könyökünket ne rakjuk fel az asztalra. Természetesen ne beszéljünk tele szájjal, és lehetőség szerint ne utasítsunk vissza semmit (ezért kell ügyelnie a házigazdának arra, hogy mindenkinek „megfelelő” ételt szolgáljon fel!), mert megsérthetjük vendéglátónkat. Illik megdicsérni a menüt.

A poharat csak 2/3-ig töltsük meg, ne töltsük teljesen tele.

Ha egy evőeszközt leejtünk a földre, kérjünk helyette másikat.

A fogpiszkálót, ne használjuk az asztalnál.

A házigazda utoljára szolgálja ki magát, és utoljára lesz kiszolgálva.

A tálcáról mindig a legközelebbi darabot vegyük el.
Evőeszközt (főleg kést), soha nem adjunk át élével az illető felé.

Ha valaki sót vagy borsot kér akkor a mellettünk ülő előtt adjuk át és ne mögötte.

Jobbról tálaljuk fel az ételt.


A terítésre is figyelnünk kell.

Asztalokat csak abban az esetben toljunk össze, ha azok magassága megegyezik.

A teríték és az asztalterítő legyen összhangban egymással.

A tányérok között legalább 60 cm-es távolság legyen, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett a vendégek étkezés közben, de ügyeljünk arra is, hogy az asztallábához ne ültessünk senkit.

A szalvéta a tányér bal oldalára kerül összehajtva.

A kés a jobb oldalra kerül élével a tányér felé, míg a villa a bal oldalra kerül hegyével fölfelé. A kanalat a kés mellé vagy a tányér elé helyezzük.

A poharak a jobb oldalra, a savanyúságos tányér a bal oldalra kerül.

Háromféle pohár kerüljön az asztalra. A pálinkás pohár, a boros pohár és vizes pohár. A pálinkás poharakat használat után el kell tenni (a szaga miatt).

                                    

Az asztalnál ne legyünk túl harsányak. Nem mindenkit érdekel az, amit éppen mi a mellettünk ülővel beszélünk. Nagyon udvariatlan dolog, hogy ha egy férfi ülve beszélget a mellette álló hölggyel.

Köszönjük Gaál Szabó Tímeának

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom