„Berlinspirations”

A debreceni Műterem Galériában 2012. december 18-án nyílik Bereczki Kata és Szabó Franciska festőművészek kiállítása. A két fiatal művésznő az E.ON Hungária berlini alkotói ösztöndíjának első két nyertese, akik lehetőséget kaptak egy egyhónapos berlini tanulmányútra. Szabó Franciska 2011-ben, Bereczki Kata pedig 2012-ben látogatott el Európa legpezsgőbb városába, amely méltán számít a világ egyik legfontosabb művészeti központjának. A klasszikus és kortárs művészeti gyűjtemények, múzeumok és galériák megismerése, a város hangulata, az izgalmas, művészileg is igen aktív környezet új művek és sorozatok létrehozására inspirálta az alkotókat. A kiállításon a Berlinben és a berlini élmények nyomán született művek mellett további műcsoportokat is megismerhetnek a látogatók.

Bereczki Kata 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Képein nagy, homogén felületekből alakítja ki figuráit, és ezt a síkba feszített formálást sem további részletezéssel, sem pedig árnyékolással nem akarja plasztikussá formálni. Az alakok és a belőlük komponált gyakran humoros, sőt, szürreális és szatirikus jelenetek expresszív, enigmatikus és egyéni stílust eredményeznek.

Szabó Franciska szintén 2011-ben fejezte be tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Művein érzékenyen jelenít meg közismert, olykor már-már banális témákat és motívumokat, ezzel is kiemelve, hogy nem a tárgy emelkedettsége, hanem az alkotás módja hangsúlyos számára. A különleges tér- és fénykezelés révén ezek a hétköznapi jelenségek egy magávalragadó képi világ kiindulópontjául szolgálnak.

Megnyitó: 2012. december 18., kedd 17 óra

Kiállító művészek: Bereczki Kata és Szabó Franciska

Kurátor: Somhegyi Zoltán művészettörténész

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom