Lipcsei Könyvvásár 2013: MAGYARORSZÁG2013. március 14.-17.

A Balassi Intézet 2013-ban folytatja a Publishing Hungary programot, melynek következő állomása Lipcse.

A Lipcsei Könyvvásár 2013-ban 350 helyszínével és 2.600 rendezvényével Európa egyik legnagyobb irodalmi eseménye. A Frankfurti Könyvvásár után Lipcse Németország legnagyobb könyvvására, a könyvkiadók, lektorok és a német könyvszakma tavaszi seregszemléje. 2012-ben 163.500 látogatója volt, 69.000 négyzetméteren 2.071 kiadó 44 országból állított fel standot.

A Magyar Standot a német könyvszakma és a média képviselői, valamint a vásárlátogatók a már ismert és bevált helyen, a nemzetközi kiállítók és a szépirodalmi könyvkiadók között, a 4. csarnokban találják. A három évre kedvezményesen bérelt E402-as standhelyünk sarokelhelyezésén keresztüli nyitottságával, Franciaország és Lengyelország tőszomszédságában, szemben a Cafe Europa nevű frekventált nemzetközi rendezvényhelyszínnel, elhelyezése, színkoncepciója, nyitottsága, átláthatósága miatt az átlagos vásárlátogató számára is feltűnő.

A Magyar Stand .CHB által kidolgozott koncepciója, hogy nemcsak a bevett, szokványos módon mutatja be az új köteteket (portré, életrajz, idézetek), hanem multimediális, mozgóképes installációkkal kiegészítve.

Frankfurt szakmai fórumaival ellentétben, a lipcsei Magyar Stand tematikus súlypontjainak meghatározásánál, valamint a standhoz kapcsolódó rendezvényprogram kialakításánál a német fordításban frissen megjelent könyvújdonságokra koncentrálunk.

 

A Magyar Stand kiállítása keretében Weöres Sándor születésének 100. és Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára emlékezünk, valamint Konrád György 80. születésnapjához könyvsarokkal gratulálunk.

 

 

Rubin Szilárd: Mulatság a farkasveremben

 

Rubin első regénye, a Csirkejáték 1963-ban jelent meg, de csak 40 évvel később lett siker. A kortársak közül Pilinszky és Szentkuthy azonnal felfigyeltek rá, utóbbi „igazi modern, mai Werther”-nek titulálta. A szerző 2009-ben, súlyos betegen még megélhette a nemzetközi áttörést: a Csirkejáték Németország egyik legnagyobb és legrangosabb irodalmi könyvkiadójánál, a Rowohlt Verlag-nál jelent meg, azonnal bestseller lett, és a német sajtó komoly felfedezésként ünnepelte: a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyenesen a 20. század egyik legizgalmasabb szerelmi regényének nevezte; a Süddeutsche Zeitung Sarte-hoz hasonlította, a Frankfurter Rundschau remekműnek nevezte. Rubin 2010. április 14-én hunyt el tapolcai otthonában. A Rowohlt Kiadó az átütő sikerre való tekintettel minden regényét szeretné kiadni: a Római egyes c. regény 2012-ben Ikker Andrea fordításában, a Mulatság a farkasveremben c. regény pedig Tankó Tímea fordításában jelenik meg a 2013-as Lipcsei Könyvvásárra. Tankó Tímea fordítását a rangos Rowohlt Kiadó a Lipcsei Könyvvásár Fődíjára jelölte.

 

RENDEZVÉNY

2013. március 15. 20.00

Képzőművészeti Múzeum / Museum der Bildenden Künste, Katharinenstraße 10, 04109 Leipzig

A Könyvvásár egyik legfrekventáltabb esti színhelye, a Képzőművészeti Múzeum:

http://www.mdbk.de/nc/museum/

 

Rubin Szilárdot bemutatja Horváth Géza irodalomtörténész.

 

Felolvas: Christian Brückner, színész, Németország egyik legkedveltebb irodalomközvetítő előadója.

 

Moderáció: Jörg Plath, irodalomkritikus, a magyar irodalom kiváló ismerője a német nyelvterületen, valamint a 2013-as Német Könyvdíj zsürijének tagja

 

Rejtő univerzuma

A berlini Elfenbein Verlag az elmúlt években már három Rejtő-regényt publikált németül: a Piszkos Fred, a kapitány (2004), Az elveszett cirkáló (2008) valamint Az elátkozott part (2012) Csernohorszky Vilmos jr. fordításában. A Lipcsei Könyvvásár Magyar Standján ismét megelevenednek Csülök, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins kalandjai a légióban.

 

INSTALLÁCIÓ / KIÁLLÍTÁS

A Magyar Standon egy interaktív Rejtő-univerzumba nyerhet betekintést a vásárlátogató: a stand egyik központi látványelemén, egy infografikán több regényben is szereplő Rejtő-regényfigura leírását olvashatja a látogató, pl. Wagner úrét, akinek bibircsókos, fogatlan és széles szájú arcán hosszú búzakék szakáll vonul félkörben, amit egy csodálatosan nagy pofon következtében szerzett, amikor belezuhant a rakparton előkészített hajófestő zománcába. A látogató az infografikát böngészve fedezheti fel, hogy mely regényekben fordulnak elő az egyes karakterek, milyen kapcsolatban vannak egymással, és olvashat a leírásokhoz kapcsolódó epizódokat róluk. Az interaktív Rejtő-univerzumot Rejtő-filmekből vett filmrészletekkel és Korcsmáros Pál immár klasszikusnak számító képregényeinek vizuális elemeivel más felületeken is illusztráljuk.

 

RENDEZVÉNY

Vasárnap ne lopj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő.”

2013. március 14. 21:30

NaTo, Karl-Liebknecht-Straße 46 04275 Leipzig

 

Esti rendezvényünkön a The Guardian c. brit napilap szerint Európa egyik legkedveltebb klubjában, a NaTo-ban, tervezünk irodalmi estet.

A szerzőt bemutatja:Márton László író.

Felolvas: Ilja Richter színész.

Moderáció: Hans von Trotha, a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió népszerű irodalomkritikusa.

 

Kulcsár-Szabó Ernő (szerk.):

A magyar irodalom története

A rangos De Gruyter Kiadónál jelenik meg 2013. februárban a német és a magyar szakma által egyaránt régóta várt 800 oldalas, hiánypótló irodalomtörténet. 1989 óta ez az első tudományos kísérlet német nyelven a magyar irodalom történetének a teljesség igényével élő feltérképezésére.

A német média és a szakma Magyarországot „irodalmi világhatalomként” tartja számon, de ez a siker elsősorban a Nyugatosok (Márai, Kosztolányi, Szerb stb.) és a kortárs írók (Esterházy, Nádas, Kertész, Krasznahorkai, Konrád, Darvasi stb.) sikerére alapul.

A hiánypótló irodalomtörténete képes lehet arra, hogy a német kiadók, szerkesztők, irodalomkritikusok figyelmét számukra eddig ismeretlen szerzőkre, korszakokra, irányzatokra, irodalmi csoportulásokra irányítsa.

Kulcsár-Szabó Ernő Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, a berlini Humboldt Egyetem volt tanszékvezető professzora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének igazgatója.

 

RENDEZVÉNY

2012. március 14. 16:00

Lipcsei Könyvvásár, Forum International

Az irodalomtörténetet bemutatja: Kulcsár Szabó Ernő

Beszélgetés Horváth Géza irodalomtörténésszelés Márton László íróval.

Az apokaliptikus tájak szépsége – Szilágyi István regényei

Az utca, a város dobra kerül – közben rászánják magukat új valakik, hogy leszaggassák az ablakokra szegezett deszkákat -, mert kegyetlen valóság, de itt már nem lesz feltámadás, innen nincs mit a jövőbe menteni: rozsdás szerszámokon nem esik többé fogás, a házak fedele beázott, a mestergerenda roppanásig ereszkedik, a pinceboltozat beszakadt…” A Kő hull apadó kútba (1975) c. regényben a csaknem szociológiai, szociográfiai pontosságú közléseket látomások, beszélgetéstöredékek, álmok, víziók, időben távoli tudattartalmak szakítják meg. A regény a hegyek közé beszorított Jajdon városáról szól, mely pusztulása előrevetítődik. Dosztojevszkij, Hemingway és Faulkner atmoszférája Erdély univerzumába zárva.

 

2013. március 16. 15:00

Lipcsei Könyvvásár, Forum International

Szilágyi Istvánt bemutatja: Kalász Orsolya költő, műfordító

A Spiró-jelenség

A regényíró, drámaíró, lírikus, irodalomtörténész, esszéista hosszú idő után először Németországban

Spiró Tavaszi Tárlat c. regénye az \’56-os magyar forradalmat követő hónapokban játszódik. Hőse véletlenül röviddel a forradalom kitörése előtt vonul kórházba műtétre, és a szovjetek novemberi bevonulása után kerülhet csak haza. A regény olyan világot ír le, amelyben azok sem lehetnek biztonságban, akikről mindenki pontosan tudja, hogy nem vettek – nem vehettek – részt semelyik oldalon semmiféle politikai vagy harci cselekményben. A kor rémisztő mindennapjait, az egyes ember megtörését és kiegyezését, a társadalom önfeladását még nem ábrázolták ekkora erővel.

Spiró Györgynek évtizedek óta nem jelent meg műve németül. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az első német nyelvű regényfordításra és az egész Spiró-életműbe is betekintést nyújtson.

RENDEZVÉNY

2013. március 16. 16:00

Lipcsei Könyvvásár, Forum International

Bemutatja: Kalász Orsolya költő, műfordító

Fiatal írók Magyarorszagról – Nagy Ildikó Noémi és Nagy-Koppány Zsolt

Nagy Ildikó Noémi Eggyétörvec. kötete a Könyvvásárra jelenik meg a Jung & JungKiadónál, mely kiadó egyébként Melinda Nagy-Abonji felfedezője.

Ha kedved van, elutazhatsz New Englandba, ha akarod, visszatérhetsz Budapestre. Kísérőd egy fiatal lány lesz, aki csetlik-botlik a felnőttek világában, aki meg akarja találni a helyét, de hol elügyetlenkedi, hogy elügyetlenkedik számára mások. Plasztikvilág, videóklipek és számítógép, a fiatalok életmódjának mai kellékei és helyszínei bukkannak fel, ugyanakkor az önálló személyiséggé válás örök konfliktusairól olvashatunk.

Nagy-Koppány Zsolt Nagypapám tudott repülnic. novelláskötete az Akademie Schloss Solitude sorozatában jelent meg: „…A kötet huszonkét novellája két ciklusba rendeződik. Az első ciklus szövegei egy, a történelmi hagyományokat szabadosan kezelő szerzői világot rajzolnak meg, amelyben a történelmi hitelesség (és hiteltelenség) mitikus elemekkel egészül ki, megy szembe, vagy áll párhuzamba. Az olvasás során egyértelművé válik, hogy nem a történelmi hitelesség a cél, ez csupán eszközül szolgál a teremtett életek vizsgálatára: hátteret kreál, színt fest, közelít vagy távolít – a lényeges dolgok viszont minden esetben az egyénnel történnek. A második ciklusban olyan stílusparódiák, vicces és/vagy tragikus történetek váltják egymást, amelyek az irodalmi szövegekben kevésbé jártas olvasók számára is rendkívül élvezetesek.” (Litera)

 

2013. március 14 13:00

Lipcsei Könyvvásár, Forum International

Moderáció: Jörg Jacobs, irodalomkritikus

Együttműködő partner: Akademie Schloss Solitude

 

Mzper X, Mzper X! Jelentkezz, jelentkezz!

Mézga család, Vizipók-csodapók, Vuk, a kisróka, Egér a Marson, Szaffi, Pom-Pom kalandjai – és még sorolhatnánk a magyar rajzfilmeket és mesekönyveket, melyek német szikronváltozatát a 70-es és 80-as években nagy sikerrel sugározta a nyugat- és kelet-német televízió, adták el nagy példányszámban a könyvkiadók annak idején. Főként az egykori NDK-ban egy egész generáció nőtt fel Dargay Attila, Jankovics Marcell, Nepp József, Temesi Miklós, Ternovszky Béla kultuszgyanús mesefiguráival. Németország keleti felén elterjedt a vélekedés, hogy a mai televízióban adott rajzfilmek minőségileg meg sem közelítik az egykori mesefilmeket. Mivel ez a generáció azóta felnőtt, és gyermekkora hőseit saját gyermekeinek is szeretné bemutatni, a liszenszkiadások iránt nagy lenne a kereslet. A Mézga-család német verziója pl. ma is forgalomban van DVD-n, de a Vizipók-Csodapók-ot és más mesefilmek könyvalakban kaphatók antikváriumban.

A .CHB első ízben hívja meg a Vásár közönségét, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy újra találkozzon a klasszikus magyar mesefilmek varázslatos világával.

 

INSTALLÁCIÓ / KIÁLLÍTÁS

A Magyar Standon a kultikus magyar mesefilmekből vetítünk válogatott részleteket és a rajzfilmekhez kapcsolódó könyvekből kiállítást rendezünk. A Leipziger Kinderbuchverlag, a Berliner Kinderbuchverlag és más, a magyar klasszikus mesehősök iránt érdeklődő gyermekkönyvkiadó képviselőjét szeretnénk meghívni a lipcsei Magyar Standra, és a 2013-as Frankfurti Könyvvásáron össze szeretnénk kötni őket a magyar jogtulajdonosokkal, ezzel új liszenszkiadásokat igyekszünk lehetővé tenni.

 

A Világ Legszebb Könyvei –

Best Book Design

From All Over The World

A .CHB kezdeményezésére a MKKE hosszú évek óta 2012-ben először újra részt vett a Best Book Design from all over the World című nemzetközi könyvművészeti kiállításon, és így az itt bemutatott hat magyar könyv automatikusan indul a 2013-as lipcsei A Világ Legszebb Könyvei c. versenyen is.

 

A Világ Legszebb Könyvei c. nemzetközi verseny 50 éves!

A jubileumi ünnepség időpontja:

2013. március 15. 15:00

 

A Világ Legszebb Könyvei 2013 – Díjkiosztó

2013. március 15. 16:00

 

A kiállítás, valamint a rendezvények helyszíne:

Lipcsei Könyvvásár, 3-as csarnok, G600-os stand

 

A programot összeállította:

Can Togay János igazgató és Gönczy Gabriella projektvezető

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom