Biztonságos és kényelmes kiegészítője a harcművészeteknek: a tatami

Napjainkban egyre elterjedtebbek lettek a japán harcművészeti ágak vagy küzdősportok. Népszerűsége annak tudható be, hogy ezen sportágak nem csak a fizikai állapot fejlesztésére kiválóak, hanem a szellem élesítésére és a belső béke megtalálására is alkalmasak. Számos alfajánál nem az ellenfél, hanem önnön magunk legyőzése a cél.

Azonban, mint a legtöbb küzdősporthoz, szükség van különböző eszközökre a szakszerű és biztonságos helyszín biztosítása érdekében. Ilyen eszköz az úgynevezett tatami, amely kényelmességének és biztonságának hála, manapság már a sport számos más területein is elterjedt.

Amit a tatamiról tudni kell

A tatami, mint maga a szó is, Japánból származik, hagyományosan a japán házak padlójának burkolásához használták. Hagyományos változatát rizsszalmából készítették, azonban manapság már vastagabb polietilénből készítik, annak érdekében, hogy strapabíró és hosszú életű legyen. Méretét tekintve különféle változatai ismertek, azonban mindegyiknél megegyezik az, hogy a hossza dupla akkora, mint a szőnyeg szélessége. 

A tatami nem csak gazdaságos a padló borítását figyelembe véve, hanem biztonságot is nyújt, amelyre a küzdősportok alkalmával szüksége van a sportolónak. Felülete egységes, nincsenek kitüremkedések vagy sarkak, amelyek a mozgásban akadályozhatják az embert és balesetek kialakulásához vezetnének. Sima és csúszásmentes, így kiváló mind a küzdelemhez, mind a forma gyakorlatokhoz.

Különböző tatamik, különböző célra

Azonban az egyes küzdősportokhoz különböző tatamira van szükség, mivel más és más a mozgásanyaguk, mely más vastagságot igényel. Míg a karate mozgás stílusa a vékonyabb szőnyeget követeli meg, addig a judonál már a vastagabbra van szükség, mivel nagyszámú és erőteljes dobásokkal számolhatnak a résztvevők. Mindemellett más földharccal járó sportágnál is szükséges az utóbb említett változat.

Ha te is szeretnéd megtalálni az általad űzött sportágnak legmegfelelőbb tatamit, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol számos szőnyeg közül válogathatsz és megtalálhatod az igényeidnek legalkalmasabbat.

A tatami általában egyszínű és egyedülálló, azaz nem lehet rögzíteni egymáshoz. Azonban napjainkban elterjedt az úgynevezett puzzle változata, amelynek a lényege, hogy oldalai puzzle-szerűen összekapcsolhatók, biztosítva a stabilitást. Mindemellett színük is változatos, míg egyik oldala kék, addig a másik piros színű. Mindkettő típusnál elmondható, hogy a talajjal érintkező felületük csúszásmentesek, azonban abban az esetben, ha mégsem rendelkeznek ezzel a plusszal, akkor megvásárolható hozzájuk egy keret, ami szintén megakadályozza az elcsúszást.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom