Select Page

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    6°C
     

Debrecenben járt Märcz Tamás

Debrecenben járt Märcz Tamás

Villámlátogatást tett a Debreceni Sportuszodában Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, aki csütörtökön megnézte a DVSE edzését.

A magyar válogatott jövő héten Európa Kupa selejtezőt játszik Kecskeméten. Erről, és a Debrecenben zajló munkáról beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal.

Milyen alkalomból érkezett ma Debrecenbe?

Ahogy már korábban is említettem, körbe szeretném járni az összes csapatot. Januárban már jártam Kaposvárott és Pécsett, tegnap Miskolcon voltam. A pesti csapatokkal kicsit könnyebb a helyzet. Ilyenkor van módom beszélgetni az edzőkkel az edzés előtt vagy után, mivel ők a mérkőzéseken a sok tennivaló miatt nem igen érnek rá. Ez alkalommal sem volt ez másként, hiszen már az edzés előtt is konzultálhattam a Debrecen szakmai stábjával. Ilyenkor az edzők kedveskednek nekem, hiszen a látogatásom miatt kicsit módosítanak az edzésen, hogy beleláthassak, hogy milyen típusú gyakorlatokat végeznek. Ezek a legfontosabb okok, amiért ellátogatok a klubokhoz. Látom, hogy milyen körülmények között dolgoznak, és a tehetséges fiatalokról is tájékozódom.

Mi a véleménye a Debrecenben folyó szakmai munkáról és a körülményekről?

A körülmények nagyon jók. Debrecen az egyik legjobb uszodakomplexummal rendelkezik az országban. Megfelelő mennyiségben tudnak edzeni a pólósok, amit szintén nagyon jónak látok. Úgy tudom, a tornatermi munkájuk is nagyon jó kezekben van. Azt látom, hogy Komlósi Péterék egyre szisztematikusabban építkeznek. Láttam az edzőmeccseiket a BVSC ellen a fővárosban. Jól halad a munka, és tudatos, jó vízilabdát játszanak. Nincsenek könnyű helyzetben, mert nagy verseny zajlik a felsőházba jutásért. Nemsokára egy nagyon fontos meccset játszanak a Kaposvárral. Azért sem könnyű a helyzet, mert az alsóházba is kerülnek gyakran nagyon jó csapatok, de ez a világ legerősebb bajnoksága, ezért ez előfordul.

Kik azok a játékosok a DVSE-ben, akik az elmúlt időszak alapján bekerülhetnek a felnőtt válogatottba?

Macsi Patrik kellemes benyomást tett rám, mikor a keretedzésen vett részt. Egy nagyon jókezű játékos. Volt alkalmam beszélgetni vele arról, hogy mire kellene még inkább odafigyelnie. Ezért is jó, hogy ilyen játékosok is részt vehetnek egy-egy keretedzésen, mert külső szemlélőként tudok nekik tanácsokat adni. Lévai Marci egy stabil játékos, nagyon közel a válogatott kerethez. Nem véletlenül volt ott az Universiadén tavaly. Kállay Márk ugyan most nincs a keretben, de nagyon súrolja a határt. Ő balkezesként talán most nehezebb helyzetben van, mivel a felhozatal is nagyon erős az ilyen játékosokból. Akitől nagyon sokat várok a jövőben, az Fekete Gergő, hiszen az elmúlt évek egyik legkomolyabb ígérete a magyar vízilabdának. Kint voltam Máltán is az utánpótlás Európa Bajnokságon, ahol ő is játszott. Ha úgy dolgozik, ahogyan eddig, akkor a következő ciklusban mindenképpen bekerülhet a válogatott keretbe.

Visszatérve a magyar bajnoksághoz. A Bajnokok Ligája győztes és az Euro Kupa győztes is a hazai pontvadászatban szerepel. Ez hogyan segítheti a magyar válogatott munkáját, eredményességét?

Erről nehéz beszélni. Természetesen az egy presztízs, hogy a magyar vízilabda ilyen klubokat „termel”, amik ilyen címeket nyernek. Most is nagy esélyt látok egy hasonló sikerre. Rengeteg csapatban azonban meghatározók a külföldi játékosok, akik néha a vállukon viszik az együttesüket. Erről megoszlanak a vélemények, hogy ez segíti-e a magyar vízilabdát, vagy éppen emiatt van nehéz helyzetben a nemzetközi porondon. Én azt szeretném, hogy ha vannak is külföldi sztárok, a magyar játékosok ne kényelmesedjenek el, lépjenek elő, és akarjanak az ilyen játékosokkal konkurálni. Játszanak jól a saját klubcsapataikban, mert ez is az egyik mércéje annak, hogy hogyan lehet bekerülni a magyar válogatottba.

A válogatott készül a jövő heti Európa Kupa selejtezőre, amit Kecskeméten rendeznek. Grúzia, Románia, Spanyolország és Franciaország ellen kell bizonyítani. Hogyan látja az esélyeket?

Három csapat jut tovább ebből az öt együttesből a kecskeméti selejtezőn, de ez már inkább középszakasznak tekinthető. A grúzok ellen kötelező a győzelem. A románokkal tavaly megszenvedtünk a BENU-kupán, tehát nem szabad őket lebecsülni, de ettől függetlenül győzelmet várok a csapattól. A spanyolok elleni lesz a legkomolyabb erőpróba majd szombaton. Az egy abszolút háromesélyes mérkőzés. A hódmezővásárhelyi Világliga találkozón (azt a mérkőzést 9-8-ra megnyerte a magyar csapat – szerk.) is láthattuk, hogy bármerre billenhetett volna a mérleg nyelve. Ők már megtalálták azokat a játékosokat, akikkel a következő időszakban indulnak a nagy tornákon. Mi még azért keresgélünk, nekünk ez inkább az útkeresés időszaka a nyár előtt. A francia csapat egy új edzővel készülő friss csapat. Összességében jó a felhozatal, a céljainkhoz tökéletes ellenfelekkel találkozunk. Az is szerencsés, hogy 15-ös kerettel vághatunk neki a tornánk, ezt a döntést mindegyik edző üdvözölte. Mindenképpen tovább akarunk jutni, és ha lehet csoportelsőként, ami presztízsnek számítana abból a szempontból, hogy még egy ilyen változó kerettel is itthon tudjuk tartani ezeket a győzelmeket.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook