Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    30°C
     

Debreceni versenyző is indul a veterán vb-n

Debreceni versenyző is indul a veterán vb-n

A hatnapos eseményen mind a női és férfi versenyzők három fegyvernemben, kardban, tőrben és párbajtőrben mérik össze erejüket egyéniben és csapatban is. Azonban a veterán vívásban egyéni-ben három külön korosztályban (50+, 60+, 70+) kell pástra lépniük az indulóknak, míg egy csapat-ban mind a három életkor képviselői vívnak.
A verseny nevezési határideje október 6. és bár van egy hónap, de már olyan külföldi versenyzők jelentkeztek, mint Gary Aftandilov, orosz veterán világbajnok tőröző, a női mezőnyből pedig a francia Marie-Chantal Depetris-Demaille emelkedik ki, aki mindhárom fegyvernemben a legjob-bak közé tartozik. De a magyar résztvevők között is lesznek nagy sikereket megélt vívók, mint Dr. Kamuti Jenő, aki kétszeres olimpiai ezüstérmes tőröző, de itt lesz Pap Jenő is, aki kétszer volt fel-nőtt világbajnok párbajtőrben. A női párbajtőrözőknél Hoffmann Ibolya minden bizonnyal érem-esélyekkel indul, hiszen ő már nyert veterán Eb-t, illetve világbajnoki bronzérmet. Ám a tornán indul egy debreceni tőröző is, Dr. Szentkirályi István, aki a veteránoknál már nyert Eb-címet, sőt a csapatversenyekben címvédőként indulhat. A Debreceni Honvéd Sport Egyesület Vívóklubjának versenyzője minden bizonnyal dobogós helyezésre tör majd ezúttal is.


Egyéniben indulok tőrben és párbajtőrben is, előbbiben viszont a felkészülésem egy kicsit döcög” – mondta Dr. Szentkirályi István. – „Azonban már szeptember 28-ától itthon leszek, és teljes gőz-zel készülődök a világbajnokságra. Tőrben sajnos nincs edzőpartnerem, viszont párbajtőrben kivá-lóak a felkészülési lehetőségeim, mert rengeteg jó párbajtőröző van Debrecenben, és azok mindig készséggel állnak a rendelkezésemre. Tőr egyéniben szeretnék a legjobb négy közé jutni, csapatban pedig meg akarom védeni a címünket. Párbajtőrben a nyolc közé jutás emberfeletti lenne. Remé-lem, hogy sok barátom és ismerősöm eljön majd szurkolni, amely biztos segíteni fog, mint az Euró-pa-bajnokságon is” – fejezte be mondandóját a DHSE-PMD tőrözője.
Egy éve Várnában rendezték a Veterán Vívó Világbajnokságot, ahol a férfi tőrözők 60 év felettiek viadalán Pap Jenő ezüstöt, Imreh László pedig bronzot szerzett. A női párbajtőrözőknél szintén ugyanebben a korosztályban Hoffmann Ibolya a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Azonban erről a tornáról Dr. Szentkirályi István sem tért haza érem nélkül, hiszen a férfi tőrözők csapatver-senyén világbajnoki aranyat szerzett. Csapattársai voltak Dr. Kamuti Jenő, Csák Attila, Pap Jenő és Péntek Tamás. Így minden bizonnyal most sem telhet el ez a torna magyar érem nélkül.
Dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere szerint a város számára fontos, hogy egy újabb világ-eseménynek adhat otthont, és segíteni fog a világbajnokság sikeres lebonyolításában.


„Minden világesemény és sportesemény, ami Debrecen zajlik, az nagyon alkalmas, hogy a város imidzsét, marketingjét jelentősen erősítse és ismertté tegye városunkat a világban. Egyrészt a mé-dia közreműködésével, másrészt pedig azokon keresztül, akik idelátogatnak a városba, eljönnek versenyzőként, nézőként vagy szurkolóként. Debrecen az elmúlt jó másfél évtizedben sok neves kontinensbajnokságnak és világeseménynek adott otthont sport területén, amelyen jól vizsgáztunk, és úgy érzem, meg is van ehhez a szükséges sportinfrastruktúra. A sport iránti elkötelezettségünket is mutatja minden olyan esemény, amely Debrecenben zajlik, hiszen a város közreműködése nélkül ezeket a rendezvényeket nem lehetne megrendezni. Az eddigi megbeszélések alapján gyakorlatilag arra van szükség, hogy a Főnix Csarnokot biztosítsuk a rendezvényre, amelyet a város meg fog tenni. A médián keresztül pedig tudjuk erősíteni ennek ez eseménynek a sikerét” – beszélt az ese-mény fontosságáról Dr. Papp László.
Max Geuter, a Nemzetközi Vívó Szövetség Veterán Bizottságának elnöke nagyon bizakodó a ver-seny lebonyolításával kapcsolatban és beszélt a veterán vívás fontosságáról napjainkban.


„Már megtapasztalhattam egy U23-as Európa-bajnokságot, amikor is nagyon jó eredmények szü-lettek. Most pedig visszatértünk ide és ugyanazt a minőségi szervezést várjuk, mint ami akkor volt. Amit ma láttam az még biztosabbá tesz abban, hogy jól választottunk, amikor Debrecent tettük meg a vb helyszínének. Örülök annak, hogy megint erre a városra bíztuk ennek az eseménynek a rende-zését. A Főnix Csarnok egy kiváló építmény és remek otthona lesz ennek a versenynek. Most több ország szövetsége elkezdte értékelni a veterán vívást, hiszen rájöttek, hogy ez is része ennek a sportágnak. Sok veterán csak erre a versenyre készül minden évben, mert egy Európa-bajnokság és egy világbajnokság csak egyszer van egy évben” – beszélt a veterán vívás fontosságáról Max Geuter.
Itt az idő, hogy a legendás vívók a Főnix madár csarnokában újjászülessenek és ismét a világ leg-jobbjai legyenek! Az eseményre a belépés díjtalan lesz.


A Program:

Október 21. (kedd):
9.00: férfi tőr egyéni 60+ és 70+
12.00: női párbajtőr egyéni 50+
17.30: Megnyitó ünnepség


Október 22. (szerda):
9.00: férfi tőr egyéni 50+
11.00: férfi kard egyéni 70+
12.00: női párbajtőr egyéni 60+ és 70+


Október 23. (csütörtök):
9.00: férfi kard egyéni 50+ és 60+
11.00: női tőr egyéni 50+; férfi tőr csapat
14.00: női párbajtőr csapat


Október 24. (péntek):
8.00: férfi párbajtőr egyéni 60+ és 70+
13.00: női tőr egyéni 60+ és 70+
15.00: férfi kard csapat


Október 25. (szombat):
8.00: férfi párbajtőr egyéni 50+
11.00: női kard egyéni 50+, 60+ és 70+
15.00: női tőr csapat


Október 26. (vasárnap):
10.00: férfi párbajtőr csapat
11.00: női kard csapat

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook