Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    19°C
     

Foci EB előzetes – Stadionkörkép, 6. rész: Poznan

Foci EB előzetes – Stadionkörkép, 6. rész: Poznan

A poznani stadion története hosszabb időre tekint vissza, mint néhány, eb-meccsnek helyt adó társa: a Stadion Miejski-t (igen, a wroclav-i arénát is így hívják) 1968-ban kezdték el építeni, rendhagyó módon csak a pálya 3 oldalára terveztek és építettek lelátót, különleges U-alakot biztosítva ezzel a Lech Poznan otthonának. Eleinte az is a papírokon szerepelt, hogy uszodát, valamint edzőtermeket is kialakítanak a stadion területén, ám ez csak álom maradt. A konstrukció így is 12 évet vett igénybe, 1980-ra készült el az építmény, éppen akkor, amikor a hazai gárda aranykora is elkezdődött: a Lech 1983-ban szerezte első bajnoki címét az Ekstraklasa-ban (2010-ig még ötöt sikerült begyűjteni), valamint 5 Lengyel-Kupa és 4 Lengyel Szuperkupa-győzelmet szerzett 1982 és 2009 között. A régi stadion első meccsét 1980. augusztus 23-án, 18 ezer ember előtt játszotta a Lech, mégpedig a Motor Lublin ellen – a mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult.

A Stadion Miejski a rekonstrukció kezdetén 

Miután Poznan is megkapta az EB néhány meccsének rendezési jogát, 2009 elején el is kezdődtek a renoválási munkálatok, 2010 végén pedig már át is adták, így a stadion a foci eb leggyorsabban elkészült helyszíne lett. Befogadóképessége meghaladja a 43000-t (természetesen minden ülőhely fedett), prominens személyiségeknek pedig 266 helyet tartanak fent. A város 713 millió lengyel zloty-t, azaz körül-belül 50 milliárd forintot invesztált a munkálatokba, mindenféle külső segítség (értsd: szponzor) segítsége nélkül. (Írják hivatalosan, de nem minden arany, ami fénylik, ugyebár…)

Esténként ilyen látvány tárul a poznaniak szeme elé 

Az első nagy volumenű eseményre 2010. szeptember 20-án került sor, amikor a világhírű brit előadóművész, Sting adott itt koncertet, tíz nappal később pedig futballmeccsre is sor került, a hazaiak fogadták az FC Salzburg csapatát az Eur&´pa Liga csoportkörében. A Lech gárdája 2:0-ra győzte le az osztrákokat, cirka másfél hónappal később pedig a Manchester City is elbukott itt, 3:1-re kaptak ki. (Csak hogy kerek legyen a sztori: a poznaniak továbbjutottak, ám hiába verték meg otthon a Braga csapatát 1:0-ra, Luzitániában 2:0-ra kikaptak, így búcsúztak a 32 között)

Érdekesség a stadionnal kapcsolatban, hogy itt található az ország két legnagyobb kivetítője, egyenként 120 LED-del, valamint 116 m²-es felülettel. Poznan városának honlapja szerint a tervezéskor a környezetvédelemre is odafigyeltek: különleges esővíz-elvezető és tároló rendszert alakítottak ki, így a tartalékolt csapadék a gyep és a stadionban található növényzet öntözésére fog szolgálni a későbbiekben.

 

Az Európa-bajnokság alatt három mérkőzést tekinthet meg a nagyérdemű a Városi Stadionban, mégpedig a C csoport találkozóit: kétszer láthatjuk majd itt küzdeni az íreket, a horvátokat és az olaszokat is, egyedül a spanyolok nem látogatnak el ide ebből a kvartettből, ők mindhárom csoportmeccsüket Gdansk-ban játsszák majd. Az első poznani meccsre június 10-én (Írország-Horvátország), a másodikra 14-én (Olaszország-Horvátország), a harmadikra pedig 18-án (Olaszország-Írország) kerül majd sor.

Képek: gfx.mmka.pl; wikimedia.org; europlan-online.de

´

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook