Select Page

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    7°C
     

Vívó-vb – Éremért utazott Kínába a férfi kardcsapat

Vívó-vb – Éremért utazott Kínába a férfi kardcsapat

Az elmúlt pár évben és a mostani idényben elért eredmények alapján leginkább a férfi kardozóktól várható kiemelkedő szereplés a csütörtöktől jövő péntekig tartó kínai vívó-világbajnokságon, Vuhsziban, ahol ugyanakkor más szakágakban is van magyar éremesély.

A tavaly ősszel kezdődött világkupaszezonban akadtak szép számmal sikerek, a magyarok közel húsz érmet nyertek és volt köztük négy arany is. Novemberben a párbajtőröző Rédli András győzött Legnanóban, áprilisban a kardozó Szilágyi Áron Szöulban, májusban a férfi párbajtőrcsapat Párizsban és a párbajtőröző Szász-Kovács Emese Caliban.

A júniusi, újvidéki Európa-bajnokságon viszont csak egyetlen érem jutott a magyar küldöttségnek, de az arany volt a férfi kardválogatott jóvoltából, amely 27 év szünet után harcolt ki ebben a szakágban Eb-címet. A kimagasló eredmény önbizalomnövelőnek is nevezhető, ugyanakkor ebből korántsem következik, hogy a magyar együttes az első számú esélyes a vb-n. Továbbra is az igaz, hogy a magyarok ott vannak azok között, akik megalapozottan reménykedhetnek dobogós helyezés elérésében. A nagyszerű teljesítménnyel kiharcolt Eb-diadalt követően a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi maga is úgy fogalmazott, a világbajnokságon még jobban kell vívniuk, még többet kell kihozniuk magukból.

A kardozók egyébként az idény során az Eb előtt is többször végeztek az első három között csapatban. Ami az egyéni eredményességet illeti, Szilágyi mellett Szatmári András – akinek a jóvoltából tavaly ugyancsak 27 év elteltével avattak ismét magyar vb-győztest férfi kard egyéniben – szintén állt dobogón a vk-sorozatban, továbbá szerzett érmet az ugyancsak kardozó Márton Anna és Pusztai Liza, valamint a párbajtőröző Berta Dániel.

A várakozásokról Udvarhelyi Gábor a hazai szövetség honlapján úgy fogalmazott, a legjobb eséllyel ezúttal a férfi kardozók szerepelnek a világbajnokságon. “A három női fegyvernemben a legfontosabb egyaránt az, hogy a csapat bejusson a legjobb nyolc közé, és ezzel majd kedvező pozícióból vághasson neki a későbbi olimpiai kvalifikációnak” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A férfi párbajtőrcsapatot érintve emlékeztetett rá, hogy az összeállítás a riói olimpia óta nagyot változott, ennek függvényében az első hat közé jutás a cél. “Férfi tőrben pedig nem szabad elrugaszkodni a realitásoktól, itt a 16-ba kerülés sem lesz egyszerű feladat” – vélekedett.

Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője a hunfencing.hu oldalnak korábban kijelentette: éremért utazik Kínába a kardcsapat. “Tudjuk, hogy a németekkel vívunk a negyeddöntőben, a két évvel ezelőtti vébén legyőztük őket. Miért ne tennénk meg most is ugyanezt?” – tette fel a költői kérdést, majd elmondta, hogy a felkészülés gyakorlatilag zökkenőmentesen alakult, tudatos döntés volt, hogy a sikeres Eb után nem mentek sehová, Budapesten edzettek.

A Sanghajtól mintegy kétórányi autóútra lévő Vuhsziban a vb első három napján az egyéni versenyek selejtezőjét rendezik meg, majd vasárnaptól következnek az egyéni 64-es táblák asszói, azután pedig a csapatversenyek.

(MTI)

 

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook