Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    26°C
     

Zumbázzunk Debrecenben is!

Zumbázzunk Debrecenben is!

Miért pont a zumbát választottad, amikor úgy döntöttél fitness oktatással fogsz foglalkozni?

 A zumba nagyon jól ötvözi a táncot és az aerobicot. Nemcsak lötyögésről szól ugyanis, hanem ez egy nagyon jó kardioprogram, hiszen egy óra alatt 6-700 kalóriát is el lehet égetni. Ezen kívül izomzatnövelő is.  Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember testedzés közben jól érezze magát, ennek pedig a zumba maximálisan eleget tesz. A sima fitnesstől egyébként azért is sokkal jobb, mert tánclépések és koreográfiák is vannak benne. Csoportban mozgunk, és fontos, hogy figyeljünk egymásra. Fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlom, sőt férfiaknak is! Debrecenben még nem elterjedt, hogy fiúk is járnak zumbázni, pedig külföldön az ő körükben is egy népszerű edzésforma. Örülnék, ha nem csak lányok járnának.

 Mesélnél pár szót a zumba történetéről?

 A Zumba Kolumbiából származik. Megalkotója: Beto Perez fitness edző, aki egyszer egyik órájára annyira sietett, hogy otthon felejtette a gyakorlásra szánt zenéket. Mikor észre vette, nem volt már ideje hazamenni érte, de az órát meg kellett, hogy tartsa. Nála volt viszont az MP3 lejátszója, így a saját maga által kedvelt zeneszámok, nevezetesen a latin salsa, és merengue. A helyzet kihívás elé állította a fitness edzőt, improvizálnia kellett, az alapvetően nem fitnessre tervezett zenékkel, és mozdulatokkal. Az óra után azonban többen odamentek hozzá, és közölték mennyire szeretnék, ha máskor is ilyen lenne az óra.

Személy szerint te mit szeretsz a zumbában?

 Nagyon jól érzem magam közben, és olyan zenékre mozgunk, amiket én is nagyon szeretek. Mindig nagyon jó a hangulat. Olyan mintha egy buliban lennénk.

 Milyen fajta zenéket hallhatunk pontosan zumbázás közben?

 Általában latin zenéket, pop zenéket és mai slágereket ötvözünk. Mindenre lehet viszont zumbázni, ami dinamikus. Könnyű tánclépésekre épül minden. Két hetente újul a koreográfia. Bármilyen állóképességű személy jön el zumbázni, maga döntheti el, hogy milyen intenzitással, és mennyi energiával csinálja végig az adott órát. Fontos tudni, hogy előzetes tánctudás nem szükséges hozzá, a koreográfiákat az órán is könnyen el lehet sajátítani.  

 Hol szereztél szakképzettséget arról, hogy taníthatsz zumbát?

 A zumba világ szervezetén keresztül tudtam meg, hogy milyen tanfolyam elvégzése a fontos, ahhoz, hogy hivatalosan is oktathassam ezt a fitness-táncot. Magyarországon ritkák az ilyen tanfolyamok, ezért végül Bécsben jártam képzésre. Debrecenben egyébként csak három hivatalos zumba oktató van, ebből az egyik én vagyok. Sokan visszaélnek a „zumba” szó használatával, és zumbának hívják azt is, ami nem az, ezzel sok embert megtévesztve. Nem mindenki zumba oktató, aki annak mondja magát.

          Aki kedvet kapott a zumbázáshoz, hol érhet el téged?

 Az óráimon szeretettel várok mindenkit hétfőn, és csütörtökön 18 órától 19 óráig a Reneszánsz Szépségszalonban, szerdán és pénteken a Stílus és Jóga Studióban, kedden és pénteken pedig a Feeling és Fantasy Tánciskolában. A közösségi portálokon pedig a „Zumbázz Krisztivel” felhasználónév alatt megtalálható vagyok. 

  

 

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook