Így vernek át az IPL-lel!

IPL: sok-sok felmerülő kérdés és 3 tévhit

Amikor sokféle csatornából kapjuk az információkat az IPL-ről, előfordul, hogy kissé összekeveredünk és már nem is tudjuk, hogy mire kell figyelni, például kezelés/vásárlás előtt. Erre sajnos még rádob egy lapáttal az, hogy ’’forgalomban van’’ 3 olyan tévhit, ami végképp elbizonytalanítja az ember lányát az IPL-lel kapcsolatban. Most erről a 3 hiedelemről rántjuk le a leplet!


# 1 MEGTÉVESZTÉS: Végleges hatású az IPL

Nem igaz!

Nagyon sok helyen – akár még nívós szépségcentrumokban is – hangoztatják a végleges szőrtelenítés kifejezést, nem számolva azzal, hogy az embereket megtévesztik ezzel. Napjainkban ugyanis végleges szőrtelenítés nem létezik. Még nem tart ott a tudomány, hogy véglegesen eltávolítsa a szőröket, kvázi addig, amíg élünk. Végleges módszer helyett tartós, azaz évekig tartó megoldások vannak: az egyik az IPL villanófényes szőrtelenítés, a másik a lézer. Ezek tartósan, évekre tudják meggátolni a szőr visszanövekedését. Azért nem véglegesen, mert a villanófény vagy a lézer által roncsolódott szőrhagyma egy idő után így is, úgy is újraéled, és újra kinő a szőr. Tehát végleges hatású módszer nincs, csak tartós, évekre szóló, de azért valljuk be, ez is sokkal jobb, mint az ideiglenes, hagyományos megoldások, lásd borotva, gyanta, epilátor.

Persze hozzátartozik a témához, hogy az IPL-t jól kell használni ahhoz, hogy elérjük az évekig kitartó eredményt. Ehhez egy teljes IPL kúrára lesz szükség, ami több kezelésből áll, szalonban és otthoni készülék esetében is. Azért van szükség több alkalomra, mert az IPL technológia csak a növekvő (ún. anagén) fázisban lévő szőrszálakat képes semlegesíteni, s a szőrzetnek mindig csak egy része (kb. 20-30%-a) van ebben a szakaszban, emiatt kell 1-1 testtájat többször megkezelni a tartós hatás érdekében.


# 2 MEGTÉVESZTÉS: Szőkéknek is jó az IPL

Nem igaz!

„Az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés működési elve, hogy a szőr festékanyagába, az ún. melaninba bejuttatott fényimpulzusok roncsolják a szőr gyökerét, emiatt a szőrszál nyugalmi állapotba kerül és késleltetődik a visszanövése. Tudnunk kell, hogy az IPL módszere annál hatékonyabb, minél sötétebb a szőr és világosabb a bőr. Ilyenkor tudunk ugyanis megfelelően nagy energiát juttatni a szőrbe, a bőr károsítása nélkül, hiszen a világos bőr visszaveri a fényt (tehát nem ég meg), de a sötét szőrszál elnyeli a villanófényt, ezáltal roncsolódik. Pont emiatt sajnos nem eredményes az IPL technológia szőke, vörös vagy ősz szőrzet esetén, hiszen ebben az estben a szőr nem elég sötét, vagyis nincs elég festékanyaga, hogy a villanófény eredményesen hatni tudjon rá. Szintén emiatt nem eredményes az IPL technológia kreol, sötét színű bőr esetén sem, mert a sötét bőr elnyeli a villanófényt, így megéghet. Összességében az IPL módszer ideális alanya a minél fehérebb bőrű és minél sötétebb szőrű egyén” – mondta Dr. Gulyás Tamás, az otthoni IPL szőrtelenítés orvos-szakértője.


# 3 MEGTÉVESZTÉS: Folyamatosan kell használni az otthoni IPL-t

Nem igaz!

Napjainkban már nem csak kozmetikai szalonokban lehet igénybe venni IPL kezelést, hanem rengeteg otthoni IPL készülék is kapható, amivel saját otthonunkban végezhetjük el a kezeléseket. Természetesen az otthoni IPL készülékek kisebb Joule értékkel dolgoznak, mint a nagy szalongépek, éppen azért, hogy az átlagember is használhassa hűsítő gél és a megégés veszélye nélkül. Ebből kifolyólag egy otthoni készüléknél mindig több kezeléssel kell számolni, mire elérjük a tartós szőrtelenséget, mintha szalonban szőrtelenedtünk volna, de cserébe jóval diszkrétebb, kényelmesebb és olcsóbb alternatívát kapunk kézhez. Nem véletlen, hogy az otthoni IPL gépek egyre felkapottabbak.

Csakhogy ezeknél a direkt otthoni használatra kifejlesztett készülékeknél van jó pár homályos kérdéskör. Egyes gépeket 2 hetente, míg másokat 4-6 hetente javasolt használni. Sőt, van olyan otthoni IPL szőrtelenítő gép is, ami azt állítja magáról, hogy tartós szőrtelenséget biztosít, ugyanakkor 6 hetente végzett folyamatos (!) használatot ír elő. Noha legtöbbünk nem pár hetet ért a tartós szó alatt. Gondoljunk csak bele, ha folyamatosan ismételni kell a kezeléseket, akkor nem vagyunk előrébb, mint a gyanta/epilátor esetében (max. annyival, hogy így fájdalommentes). Ám egy tartós szőrtelenítő készüléktől elvárnánk, hogy akárcsak a szalonban, ezzel se kelljen állandóan csinálni a kezeléseket, hanem egy-egy kezeléssorozat után már ne kelljen az adott (lekezelt) testrésszel törődni, maximum az esetleges 1-2 fenntartó kezelésre kelljen összpontosítani.

Forrás: vitaminsziget.com

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom