Leánykérési szokások Magyarországon

A hagyományok szerint

A hagyományok szerint, mielőtt a leendő vőlegény felteszi a nagy kérdést élete szerelmének, illendő elmenni a lány otthonába és az édesapától el kell kérni a lány kezét. A fiú ekkor biztosította a szülőket, hogy komolyak a szándékai, szeretné feleségül venni a lányukat. Amennyiben az apa áldását adja a leánykérésre, ezzel együtt az esküvőre is, akkor ott az asszonynép már sokat nem tehet. A régi időkben, ilyen esetekben történtek meg a szöktetések.
Napjainkban ennyire drámai fordulatok ritkán következnek be. Ha a kedvesünk szülei konzervatív beállítottságúak, érdemes követni a szokásokat, ezzel nagyra értékelik a gesztust, amit irányukba tanúsítunk. Érdemes hagyományos eljegyzési gyűrűt venni.

A hagyományos etikett szerint először a lány, majd a fiú szüleit illik értesíteni az eljegyzés híréről, azt is szóban. Ezek után lehet elmondani a többi családtagnak, ideértve az esetleg előző házasságból született gyermeknek, vagy a korábbi örömszülőkkel is. A távoli rokonoknak és családtagoknak elég telefonon vagy írásos formában hírt adni, az elektronika korában rengeteg opció közül választhatunk. Manapság a közösségi média felületein a legjellemzőbb, hogy közzétegyék életútjuk ezen állomását, például azzal, hogy felteszik az eljegyzési gyűrűvel ékesített kezet. A gratulációkat illik mielőbb megköszönni, bárhol is jelenjen meg: telefonon vagy írásban.

Az eljegyzési vacsora egy divathullám, ami Amerikából érkezett el hozzánk, mégis kedvet kapnak hozzá a párok napjainkban. Ennek is megvan a maga menete: a menyasszony szülei kell, hogy meghívják a vőlegény szüleit vacsorára. Abban az esetben, ha a menyasszony és vőlegény szülei nem ismerik egymást, jó alkalmat ad az ismerkedésre. Sok esetben a pár rokonain kívül barátokat, munkatársakat is meghívnak.

Mai leánykérések módjai Magyarországon

Napjainkban nagyon kevesen ragaszkodnak a hagyományos leánykérési formákhoz. A változó értékrendek, a kor szelleme, a sok témába vágó mozifilm is mind azt sugallja, legyünk egyediek, változtassunk a szokásokon.

A legromantikusabb leánykérés kettesben történik (egy magyarországi felmérés szerint. 2018 Ékszerpalota), mikor a fiú fél térdre ereszkedik, és átnyújtja az eljegyzési gyűrűt. Előfordul az is, bár tény, kevesebb esetben, hogy a fiúnak nincs elég bátorsága, vagy nem elég romantikus ahhoz, hogy megkérje a lány kezét. Ebben az esetben a hölgyek szoktak lépéseket tenni, hogy megkérjék a fiú kezét.

Sokan állítják, hogy a lánykérésnek nincsenek szabályai, fő az, hogy emlékezetes maradjon egész életünkben. No persze az sem hátrány, ha igent mond kedvesünk a házassági ajánlatunkra. Ehhez nem árt tudni, hogy pontosan hogy szeret romantikázni a hölgy. Vannak, akik csak és kizárólag kettesben képzelik el a leánykérést, de akadnak olyanok, akik meg vannak elégedve, ha nagy társaságban, például egy étteremben nyújtják át a gyűrűt.

Az időzítés kapcsán is megoszlik az emberek vélemények. Köthetjük az eljegyzést egy neves dátumhoz: a kapcsolat évfordulója, születésnap, Valentin nap, Karácsony, de választhatunk mi is egy megfelelő időpontot, kiváltképp, ha mondjuk összekötjük a leánykérést egy nyaralással. Ekkor már nem csak az időpont, ami adott, hanem a helyszín is. Amennyiben nem szeretnénk nagy utazáson törni a fejünket, választhatunk más, emlékezetesebb helyszíneket is: közeli parkok, tavak, folyópartok, kedvelt éttermek.

Mint oly sok minden másban, a leánykérésben is jól meg kell tervezni, milyen módon ejtsük ámulatba szívünk hölgyét. Ez az aprólékosság, meg fogja hozni a várva várt sikert! Ha további tanácsokra lenne szükséged, fordulj bátran az Eljegyzésigyűrű munkatársaihoz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom