Óriási baj lehet ebből, főleg annak aki megéli

Tudósok megállapítása szerint bődületes sebességgel száguld a Föld felé egy fekete lyuk.

Van azért jó hír is.
Ez a fekete lyuk 2,5 millió fényévnyire van ami nagyságrendileg négy milliárd év alatt ér ide a másodpercenkénti 110 kilométer megtétele után.

Egy ideje már köztudott, hogy a Tejútrendszer és legközelebbi szomszédja, az Androméda-galaxis a távoli jövőben össze fognak ütközni egymással. Az ütközés persze nem a legjobb szó, hiszen hiába van egy galaxisban több száz milliárd csillag, a hatalmas kiterjedésük miatt a galaxisok így is meglehetősen szellősek, így annak az esélye, hogy két galaxis találkozásakor valódi ütközés következzen be, meglehetősen elhanyagolható. (Egy szép hasonlat ennek érzékeltetésére a Wikipediáról: ha a Napunk egy pingpong-labda lenne, a legközelebbi csillag, a Proxima Centauri 1100 kilométerre lenne tőle). Szóval nevezzük inkább összeolvadásnak, az viszont tény, hogy amikor ez bekövetkezik, a két galaxis belsejében található szupermasszív fekete lyuk összeolvad egymással.

Hogy a Földet mindez hogyan fogja érinteni, azt persze most még nem igazán lehet megjósolni, de a kutatók azt valószínűsítik, hogy az új galaxisban a Naprendszer jóval közelebb lesz a galaxis közepéhez. Arra is van esély, hogy az összeolvadás közben a Naprendszer kilökődik a galaxisból (ami egyébként nem járna semmilyen negatív hatással), valamint az is elképzelhető, hogy a Napot darabokra cincálja valamelyik fekete lyuk gravitációs ereje. Ez viszont nekünk már édesmindegy lesz, hiszen a csillagászok számításai szerint a Nap fokozatos felmelegedése miatt a Föld ekkorra már alkalmatlan lesz az életre.

Keresztül

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom