A keringető szivattyú emelőmagasságának kiszámítása

A mindennapokban előforduló feladatok közé tartozhat például, hogy hogyan szállítsunk nagyobb mennyiségű folyadékokat, töltsünk fel tartályokat, illetve az, hogy egy-egy ipari berendezésben folyadékokat mozgassunk adott mennyiségben. Ezen műveletekhez szivattyúkat használunk.

A szivattyúknak alapvetően két típusát különböztetjük meg:

  • A térfogat-kiszorítás elvén működő szivattyúk. Ezek lényege, hogy létrehozzanak egy növekvő, majd csökkenő teret. Erre tipikus megoldás a dugattyús rendszer.
  • Áramlástani elven működő szivattyúk. Ezek a szivattyúk felhasználnak valamilyen áramlási törvényszerűséget a folyadék továbbításához. Ilyen az öntvényszivattyú, vagy közismert nevén centrifugál szivattyú.

A Monojet Kft. többféle centrifugál szivattyú forgalmazásával foglalkozik. Ilyenek a vegyszer szállítására is alkalmas műanyag házas vegyi centrifugál szivattyú típusok (PP, PVDF), és az úgynevezett víz centrifugál szivattyú típusok (öntvényházas vagy saválló házas).

A centrifugál szivattyúkat különböző ipari területeken, valamint a mezőgazdaságban is széles körben alkalmazzák oly módon, hogy a szállítandó folyadék a járókerék energiáját használja fel. Megnő a folyadék sebessége az energiaközlés hatására, ezzel együtt nő a mozgási energiája is. A megnövekedő mozgási energia a szivattyúházban nyomási energiává alakul, biztosítva a folyadék mozgatásához szükséges energiát.

A „vegyi centrifugál szivattyú” típusai kedvelt eszközök a felületkezelő, felület előkészítő, galvanizáló üzemekben, illetve azokon a helyeken, ahol nagyobb koncentrációjú (töményebb) vegyszer szállítását végzik.

A „víz centrifugál szivattyúk” tökéletesek a tartályokban és medencékben található víz elosztásához, mozgatásához. Ipari területen használhatók hűtő és tápszivattyúként. A belvíz-, és csapadékvíz-elvezető rendszerekben is gyakran használnak ilyen típusú szivattyúkat, de megtalálhatjuk ezt a típust a mezőgazdasági öntözőberendezéseknél is, beépítve.

Az optimális szivattyú kiválasztásához tisztában kell lennünk azzal, hogy a nyomási és a szállítási teljesítmény paraméterei a centrifugál szivattyúk esetében csak egymás rovására csökkenthetők vagy növelhetők. Amennyiben nő a szállítási teljesítmény, úgy csökken a nyomás. Amennyiben csökken a szállítási teljesítmény, úgy nő a nyomás.

A szivattyú működési paramétere, hogy milyen magas a szállítási, vagy más néven: emelő magasság. Ez azt jelenti, hogy a centrifugál szivattyúk többségének fontos, hogy a szívócsonk folyadék közegben legyen, így van egy pozitív előnyomás. Ezt előfordul, hogy úgy érik el, hogy egy tartályból ráfolyatják a szívócsonkra a folyadékot, így biztosítják a megfelelő közeget. Mire azonban a közeg eljut a végpontra, a nyomás esése bekövetkezhet különböző okokból kifolyólag. Ezen ok lehet a cső falával való súrlódás, a csövek ívei, kanyarulatai, különböző szerelvények kapcsolódása, beépítése a rendszerhez (pl.: pillangószelep). Fontos, hogy számoljunk emiatt bizonyos nyomásveszteséggel, nyomáseséssel, mire a folyadékunk eljut a végponthoz.

A szivattyúkat emiatt úgy kell méretezni, úgy kell kiválasztani, hogy a végpontnál (pl. fúvóka) kívánatos nyomásból indulunk ki és ehhez adjuk hozzá a csőrendszerben keletkező különböző nyomásveszteségeket.

A szivattyúk méretezésénél figyelembe kell venni, hogy a folyadék milyen vezetékeken, szerelvényeken, íveken és kanyarokon fog áthaladni és milyen hosszan, mennyi a bemeneti nyomás és mennyi lesz a végponton.

Erre a következő képletet használjuk:

Ahol a ξh: a szerelvény veszteségtényezője
v: a szerelvényen átáramló víz közepes sebessége [m/s]
l: a csőszakasz hossza
d: a cső átmérője
λ: csősúrlódási tényező
ρ: az átáramló közeg sűrűsége

A képletben az egyenes csőszakaszok és a szerelvények nyomásveszteségeit összegezzük. Így elmondhatjuk, hogy ha több a lehetséges vízút, általában eltérő Δp értékek jönnek ki. Ez attól függ, hogy milyen szerelvényekből és csőszakaszokból épül fel a vizsgált terület.

Az ügyfél igényeinek megfelelően, a Monojet Kft. szolgáltatása keretein belül lehetőség van arra, hogy a cég szakemberei válasszák ki az Önnek legmegfelelőbb fúvókákat, és az ezekhez kapcsolódó szivattyúkat.

Továbbá lehetőségük van igényelni, hogy szakembereik az Önökkel egyeztetett megfelelő időpontban szakszerűen be is szereljék a választott szerelvényeket, komplett csövezéssel, villamos bekötéssel és a szivattyú karimájának korrekt adaptációjával. Keressék a Monojet Kft. munkatársait bizalommal.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom