Hogyan és mikor téliesítsük az öntözőrendszert?

Ha kertes házban élünk, tisztában vagyunk azzal, hogy a tél közeledtével be kell takarnunk a vízóránkat, ha nem szeretnénk, hogy a téli fagyok kárt tegyenek benne.

Ugyanezen megfontolásból az automata öntözőrendszerünket is érdemes téliesíteni, mert egy fagykárt kijavítani sok gondot jelent mind időben, mind felszerelésben, mind pedig anyagilag. De mi módon tegyük? Van-e valami tuti tipp, vagy csak egyszerű, amit, ha elvégzünk, akkor nincs tavasszal semmi probléma, ami a téli fagykárokból fog ránk maradni?

Szakszerű téliesítés az öntözőrendszereknél?

Igen, lehetséges. A szakszerűség abból áll, hogy egyrészt nem feledkezünk meg arról, hogy téliesíteni kell, másrészt pedig, hogy leengedjük a vizet az öntözőrendszerből. Amikor öntözőrendszert telepíttetünk, a szakemberek elmondják, milyen tényezőkre kell figyelnünk ahhoz, hogy hosszú időn keresztül biztosítsuk a nyári, tikkasztó napokon a növények vízutánpótlását.

Figyeljünk arra, hogy az őszi időszakok idején kövessük nyomon az időjárást, de legkésőbb december elején téliesítsünk. Az öntözőrendszer felépítéséből és telepítési mélységéből adódik, hogy a rendszert a talaj-fagyhatár fölé tervezik, szinte minden esetben. Ősz közepén már nagyon könnyen kialakulhatnak talajmenti fagyok, amely már képes rongálni az öntözőberendezésünket, ha hagyunk benne vizet, az megfagyhat a rendszerben.

Tippünk: Érdemes továbbá azt is szem előtt tartani, hogy ősz beálltával vizsgáljuk át az öntözőberendezést, és az elhasználódott és/vagy régi alkatrészeket cseréljük le, mielőtt téliesítenénk. Ez azért fontos, hogy míg a csövek csak-csak elviselnék a téli fagyokat, még ha víz is maradt bennük, az öntözőrendszerünk egyéb alkatrészei nagy kárt szenvednének.

Mely alkatrészek károsodhatnak?

Elsősorban a kopóalkatrészek, mint a szelepek vagy a szórófejek károsodhatnak. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ezek a rendszer legdrágább elemei, épp ezért az öntözőrendszer őszi karbantartása során különös tekintettel vizsgáljuk át őket. Nem érdemes kockáztatni arra alapozva, hogy az elmúlt évek enyhe telei nem okoztak eddig kárt az öntözőberendezésünkben, ha esetleg elfelejtettünk téliesíteni. Mindig úgy kell nekiindulni az őszi szezonnak, hogy a tél tán nagy fagyokat hoz, jó, ha bebiztosítjuk magunkat.

Mi a téliesítés módja?

Az eddigiekből levonva a következtetést: a hálózat teljes víztelenítése. A víztelenítést indítsuk azzal, hogy elzárjuk a főcsapot, hogy ezzel megakadályozzuk a víz utánpótlását. Kapcsoljuk ki a vezérlőt, majd kezdjük nyomásmentesíteni az egész rendszert, engedjük le a vizet. Ehhez lehet használni automatikus vagy kézi leeresztő csapokat, amiknek segítségével a gravitáció hatására távozik a víz a rendszerből. Ha ügyesek voltunk, akkor ezekkel az eszközökkel elérhetjük, hogy nem marad víz az öntözőrendszerben, de tudnunk kell, hogy manapság nem ezek az eszközök használatosak.

Az elterjedtebb módszerhez már szakember segítségét kell kérnünk, ezért mindenképp lépjünk kapcsolatba egy szakértő csapattal, mikor beköszöntött az ősz. Bátran forduljunk az AutomataÖntözőrendszer.com munkatársaihoz, mindenben segíteni fognak. A sűrített levegős kifújáshoz ismerni kell a felépített öntözőrendszert, így elkerülhetjük, hogy a víztelenítés során a rendszerben kár keletkezzen. Ha szakember végzi a víztelenítést egy kompresszor segítségével, akkor a rendszerben nem marad egy csepp víz sem, így a téli fagyok nem fognak kárt okozni az öntözőberendezésünkben.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom