Részvény vagy kötvény – melyikkel járunk jobban?

Értékpapírba fektetné a pénzét, de nem tudja eldönteni, hogy részvényt vagy kötvényt vásároljon? Egy szóval sajnos mi sem tudjuk megválaszolni, hogy melyikkel nyerhet többet, hiszen egyik befektető helyzetében az egyik, a másik esetében pedig a másik lehet a hasznosabb. Összegyűjtöttük viszont azokat a szempontokat, amelyeket érdemes mérlegelni és mutatjuk, hogy melyik típusú értékpapír milyen előnnyel és hátránnyal jár.

Ahhoz, hogy képesek legyünk meghozni a számunkra legoptimálisabb döntést, első körben lényeges megérteni a részvény és kötvény közti különbséget. Amikor részvényt veszünk, akkor egy részt vásárolunk meg egy adott cégből, például megvesszük a Nokia 0,0001%-át. Ezért, amennyiben az adott cég a profitot szétosztja osztalékként és nem forgatják vissza a befektetésekbe, jogosultak leszünk a részesedésre, a példa szerint itt 0,0001%-ra. A kötvénynél pedig az értékpapír kibocsátója vállalja a kötelezettséget arra, hogy a megállapodás szerinti időpontban vissza fogja fizetni a pénzünket és közben pedig meghatározott időszakonként (félévente, évente) kamatot fizet nekünk. Az elvárt hozam szempontjából vizsgálva, tehát az alapvető különbség az, hogy az árfolyamnyereségen felül, az egyik esetben osztalékjövedelemre, a másik esetben pedig kamatjövedelemre teszünk szert.

Az értékpapírban foglalt jog szerint a részvény tagsági jogokat, a kötvény pedig hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A jogviszony jellege is más, míg kötvények esetében ez egydimenziós, tehát az értékpapír tulajdonosa csupán a rendelkezésre bocsátott tőkét és annak kamatait követelheti, a részvényeknél a pénzügyi jogon (osztalékon) felül szavazati jog is megilleti a tulajdonost. Ezekből a sajátosságokból fakad, hogy mind a várható hozam, mind pedig a kockázat típusa eltérő. Részvény esetében a várható osztalékot a részvény tulajdonosa csak megbecsülni tudja, míg kötvény esetében a tulajdonos pontosan tudja, hogy mikor, és fix kamatozású kötvény esetében azt is, hogy mennyit fizet majd neki a kibocsátó. Árfolyam kockázattal mindkét esetben számolni kell, de a részvények piacán ezen felül likviditási, a kötvények vásárlásakor pedig visszafizetési kockázat áll fenn.

Ezen szempontok megértése és átgondolása után nyilvánvaló, hogy a kötvény azok számára előnyösebb, akik kisebb kockázatot szeretnének vállalni. A fix kamatozású kötvénynél előre tudhatjuk a hozamot, jobban, biztosabban lehet tervezni vele. Hátránya, hogy hosszú időre szóló elkötelezettséget jelent, illetve, hogy a kötvényadósságnak fix lejárata van. A fix kamatteher pedig különösen kockázatos abban az esetben, ha a vállalkozás jövedelmei ingadoznak.

A részvény ezzel szemben rövid időre szóló elkötelezettség, nincs lejárata és tagsági jogokkal is élhetünk. Hátránya viszont a nagy volatilitás, az árfolyammozgásból adódó veszteség. A Random Capital Zrt. lakossági brókercégként hazai és nemzetközi termékek széles választékát kínálja ügyfeleinek, náluk Magyarország összes részvényével kereskedhet és még többet tudhat meg mind a kereskedésről, mind pedig a részvényekről oktatás oldalukon.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom