Ugyanazon partnerének számlázhat-e a katás vállalkozó évente egymillió forintnál többet?

A válasz egyértelműen igen, de vannak bizonyos feltételek, melyeknek eleget kell tennie a katás vállalkozónak.

Az utóbbi években megnőtt azon vállalkozók száma, akik a kata adózási módot választották, mert adózása rendkívül kedvező. Ugyanakkor fontos jelezni, hogy, a kisadózó vállalkozónak nagyon figyelnie kell arra, nehogy színlelt, bújtatott munkaviszonynak feltételezze az adóhivatal a tevékenységét. A PGM Expert segítségével nézzük meg, hogy mit is jelent a leplezett munkaviszony és milyen szabályok vonatkoznak a KATA alá eső vállalkozókra.

Mit jelöl a leplezett munkaviszony?

Leplezett (vagy burkolt) munkaviszonyról akkor beszélünk, mikor a vállalkozó a bérjárulékokat és a munkatörvény rendelkezéseit kikerülve, a ténylegesen munkaviszonyban álló személyekkel, mint kisadózó vállalkozókkal szerződnek. Így a vállalkozónak jóval kisebb összeget kell fizetnie, mintha a bérjárulékot fizetné. A kisadózó vállalkozó havonta fizetendő 50 ezer forint értékű adóját pedig átvállalja mert ez még így is gazdaságosabb, mint a bérjárulék kifizetése.

Mit jelent a munkaviszonytól való elhatárolás?

Azt mondja a törvény, hogy a kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet, stb valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésüknek megfelelően a joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ez azt jelenti, hogy például hiába nevezünk el egy szerződést vállalkozási vagy megbízási szerződésnek, ha annak tartalmában a munkaviszony elemei jelentkeznek.

Az 1 milliós forintos szabály honnan ered?

A katás vállalkozások minden évben beadandó bevallásának tartalmaznia kell olyan elemeket, mint az éves bevételük pontos összege, az 1 millió forint feletti bevételeik részletei. Ilyenek a partnerük neve, címe, adószáma, és a bevétel összegének megnevezése.

Amennyiben a kisadózó ugyanazon partnerének kiállított számlák összege meghaladja az egymillió forintot, úgy a törvény felállít egy olyan vélelmet, hogy munkaviszonyban áll egymással a kisadózó és a számla befogadója. Ezt a vélelmet a kisadózónak joga van megdönteni, de a bizonyítás a kisadózó vállalkozót terheli! Az 1 millió forintos bevétel számítása során egy személynek kell tekinteni a kisadózó vállalkozással üzleti kapcsolatban álló személyt és a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket.

A vélelem megdönthető! – Az adóhatóság nézőpontja

Minimum kettő adóhatósági szempont megvalósulása esetén a jogviszony nem tekinthető burkolt foglalkoztatásnak:

  1. A kisadózó nem személyesen végezte, vagy végezhette el a tevékenységet.
  2. Egy naptári évben a bevételének legalább az 50%-ban nem a megrendelőtől szerezte a kisadózó.
  3. A tevékenység végzésének módjára nincs utasítás jog a megrendelőtől.
  4. A kisvállalkozói tevékenységhez szükséges anyagok és eszközök nem a megrendelőtől származnak.
  5. A kisadózó határozza meg a tevékenység végzésének rendjét.
  6. A kisadózó nem minősül főállású kisadózónak, feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás bevételének legalább 50%-át olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt 36 órát meghaladó munkaviszonyban, vagy főállású vállalkozásban.

Mely esetben fordul meg a bizonyítási teher?

1 millió forint alatti bevételnél fordul a kocka, az adóhivatalnak kell bizonyítania, ha színlelt munkaviszonyra gyanakszik. Ez akkor fordul elő, mikor a partner is nyilatkozik a katás vállalkozó részére juttatott bevételről, ami esetleg nincs összhangban a kisvállalkozóéval.

Hogy mi a módja annak, hogy a megbízási szerződést vagy a vállalkozási szerződést ne minősítsék át munkaszerződéssé  arról bővebb felvilágosítást adózási és könyvelési szakember adhat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom