A CRI index jelentősége otthonunkban

Az elsőre ismeretlenül hangzó kifejezés valójában egyszerűbb, mint gondolnád. Érdemes kicsit foglalkozni a témával, hogy ennek ismeretében a lakás különböző helyiségeiben, mutatósan és ideálisan tudjuk a fényviszonyokat kialakítani családunk számára.

A CRI érték megértésére a legegyszerűbb példaként a fürdőszobát és ott a tükröt tudnánk felhozni. Tudja mindenki, hogy itt kiemelten fontos jól látni, illetve az is, hogy valósághű képet kapjunk vissza magunkról.

A CRI-ről röviden

A CRI (Color Rendering Index), másnéven Ra, magyarul színvisszaadási index. A fényforrás azon mutatója, hogy az adott lámpa által megvilágítva, mennyire kapjuk vissza a legtermészetesebb, legélethűbb képet.

A számadatokról

A CRI skálája 0-tól 100-ig terjed. A Napfény, mint természetes, folyton változó fényforrás a CRI 100 referenciaértéket kapta. Ez minden más fényforrásunk viszonyítási alapja. Az előző példánál maradva, a CRI 80-as, 90-es értékek már nagyon jónak mondhatók, ideálisak a fürdőszobákhoz is.

Ennek ellenére a fürdőszobában előnyösebb több fényréteget alkalmazni. Tehát az egy hatalmas fényerejű lámpatest helyett igyekezz több, kisebb fényerejű megoldást használni. Ezzel sokkal kiegyensúlyozottabb fényviszonyt tudsz teremteni. Nem fontos mindenhová nagy CRI számú lámpát választani, egy helyen van nagyon fontos szerepe, mégpedig a tükör körül.

Nagyon fontos, hogy az arcunk itt jól meg legyen világítva. Fontos, hogy a jó megvilágítás itt magas színvisszaadási értéket jelent, nem elég, és nem jó az erős fény. Azokhoz a mindennapi fontos tevékenységekhez, amiket itt végzünk szükséges a magas CRI típusú lámpa.

Hiszen itt fontosak a részletek. Nézzünk példákat. Borotválkozásnál, szemöldökszedésnél, arctisztításnál a legapróbb részletek is számítanak. Sminkelésnél fontos, hogy a tükör megfelelően visszaadja a bőr tónusát, hogy a smink a fürdőszobában is úgy mutasson a tükörbe nézve, ahogy majd a napfényes utcán mások látják azt rajtad.

Az olyan fürdőszobai relaxáló tevékenységekhez, mint a fürdés vagy a zuhanyozás, választhatsz kisebb CRI értékű világítást is. A fürdőszoba ezen területeit világítsd meg úgy, ahogy Te a legkellemesebben érzed magad.

A fürdőszoba fő sajátossága a víz, ami az elektromossággal nem fér meg. Ügyeljünk a lámpatestek, búrák és egyéb kiegészítők vásárlásakor, hogy azok vízvédelemmel ellátottak legyenek. Az Eglo fürdőszobai lámpák között találhatod a legjobbakat.

Az értékek alatt és felett

Szerencsére a legtöbb mai izzó CRI indexe 80 és 90 között mozog. Így színvisszaadás során nehéz melléfognunk. Persze a CRI indexek önmagukban csak a lámpatestekre vonatkoznak. Ezt a számot továbbá befolyásolja az is, hol használjuk. Van-e ablaka a szobának. Van-e másik lámpatest a helyiségben. Továbbá, hogy milyen lámpaernyőt vagy burát használunk és milyen színben.

A keresett lámpádat könnyen megtalálhatod Alkonylámpa.hu kínálatában is.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom