A csavarkompresszor egyre ismertebbé válik…

A csavarkompresszor az egyik olyan műhelyfelszerelés, ami arra hivatott, hogy könnyebbé és eredményesebbé tegye a munkánkat, azonban csak az elmúlt években vált széleskörűen elterjedtté és ismertté. Ennek a magyarázata elsősorban abban rejlik, hogy korábban a kompresszorok kifejezetten drágák voltak, így barkácsfeladatok során csak kevesen alkalmazták őket. Mára viszont megváltozott ez a helyzet. Érdemes megismerni őket és saját készülékre tenni szert, a kiválasztás azonban felvethet néhány kérdést.

Ezek megválaszolásában igyekszünk segíteni a továbbiakban.

A csavarkompresszorok elterjedését elsősorban a gyártók üzletpolitikájának megváltozása idézte elő. Az olcsó távolkeleti készülékek beözönlése tulajdonképpen arra kényszerítette a neves gyártókat, hogy megbízható, de alsó árkategóriába sorolható barkácscélú kompresszorokat is biztosítson a piac számára. Ezeket elsősorban hobbicélú készülékeknek tekintjük, amelyek kiváló szolgálatot tesznek minden esetben, amikor sűrített levegőre van szükségünk.

A hobbicélú felhasználásra szánt csavarkompresszorok tulajdonképpen nem különböznek az ipari és nagy megbízhatósággal rendelkező csavarkompresszoroktól, csupán méretbeli és kapacitásbeli különbségekről beszélhetünk. Mivel a szerkezeti felépítésük a lehető legegyszerűbb, ezért esetükben a szerkezeti meghibásodás valószínűsége és az amortizáció mértéke minimális.

A piacot, az ipart és a műhelyeket a kompresszorok két típusa uralja; a csavarkompresszorok mellett az úgynevezett a dugattyús kompresszorok váltak még rendkívül sikeressé és keresetté.

Ha kompresszort szeretnénk vásárolni, elsősorban ez a két típus között dönthetünk. Legelőször tehát azt kell eldöntenünk, hogy a csavarkompresszor vagy a dugattyús kompresszor jelent jobb választást számunkra. A két típus elsősorban szerkezeti felépítésben különbözik egymástól, erről a btkkft.hu munkatársa beszél; a csavarkompresszor esetében a sűrített levegő előállításáért két darab egymással szemben elhelyezett, ellentétes forgásirányú csavar felelős, míg a dugattyús kompresszor esetében ugyanezt a feladatot egy klasszikus dugattyús szerkezet látja el.

Bizonyos értelemben a csavarkompresszort tekintjük az egyszerűbb és problémamentesebb megoldásnak, hiszen a kis érintkezési felület és a kisebb súrlódás kisebb hőtermelést eredményez. Barkácscélú felhasználás esetén a rövid üzemidőknek és a kis terhelésnek köszönhetően csak a legritkább esetben beszélhetünk melegedési problémákról. Érdemes azonban figyelmet fordítanunk a kapacitás, illetve a légtartály nagyságának körültekintő megválasztására. Egy alulméretezett szerkezet megnehezíti a munkánkat, míg egy túlméretezett csavarkompresszor csupán szükségtelen kiadást jelent, ami ráadásul túl sok helyet foglal a műhelyben.

Végezetül pedig figyelmet kell fordítanunk a minőség és megbízhatóság kérdésének. A neves gyártók kínálatában is megtalálhatók a kifejezetten kedvező áron megvásárolható alacsony kapacitással rendelkező belépű szintű csavarkompresszorok, így semmi okunk arra, hogy az ellenőrizetlen és megbízhatatlan minőséggel rendelkező távolkeleti no-name termékeket válasszuk. Utóbbiak esetében nem hagyatkozhatunk a gyártói garanciára és márkaszervizre sem, így az ilyen készülékek vásárlása sok esetben tanulópénzt jelent a kísérletező kedvű barkácsolók számára. Ha sűrített levegőre van szükségünk, az előállítását bízzuk inkább a megbízható gyártók gépeire!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom