Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    19°C
     

A legjobb tippek kis lakások lakberendezéséhez

A legjobb tippek kis lakások lakberendezéséhez

A kis lakások tulajdonosaival osztanánk meg remek ötleteket a lakberendezéssel kapcsolatban. Hogyan hozzuk ki a legtöbbet otthonunkból, ha nagyon kicsi a lakásunk alapterülete?

Az Otthonok & Megoldások ötletei közül szemezgettünk mai cikkünkben.

1. Optikailag nagyítsunk

Lehet játszani a színekkel, geometriai formákkal a falakon, esetleg tükrök elhelyezésével, a lényeg, hogy érezzük azt, hogy tágasabb a tér, mint amilyen valójában. Számtalan trükk létezik arra, hogy nagyobbnak tűnjön a tér, legyen szó akár a fürdőszoba optikai nagyításáról, a fontos az, hogy olyan módszert válasszunk, amivel nem rontunk a szoba összképén.

2. Beépítés, helytakarékosság

A beépíthető háztartási készülékek nagyon sok helyet megtakarítanak számunkra. Napjainkban a mikró és sütő egy gépben összpontosulhat. A mosó- és szárítógépek különböző méretben kaphatóak, attól függően, mekkora a kapacitásunk, mekkora helyre kell beférniük. Ráadásul ez utóbbival elkerülhetjük a szárító elhelyezésének gondját, hiszen a szekrénykész ruhákat egyből kivehetjük és eltehetjük a szárítóból.

Bútorok terén is számtalan variáció lehetséges. Elkészíttethetjük bútorasztalossal a gardróbot, az ágyat, az előszobabútort, szinte mindent meg tudnak oldani, hogy a lakásunk minden egyes négyzetcentiméterét értékesen kihasználjuk. Ha pedig igazán egyedi tárolót szeretnénk kialakítani otthonunkban, készíthetünk beépített szekrényt házilag gipszkartonból.

3. Két legyet egy csapásra

Itt beszélhetünk újra azon háztartási gépekről, ahol kettő az egyben megoldás lehet mindenre, esetleg praktikus és kis helyet elfoglaló eszközök is szóba jöhetnek. De ezeken kívül megoldás lehet még a helytakarékosságra az emeletes ágy, akár úgy, hogy az ágyat megemelve alatta egy komplett gyerekbirodalmat hozunk létre. Galériázhatunk, ha nagy a belmagasság, ez esetben a hálószoba ágya lehet egy nagyon kényelmes és vastag matrac is. A galéria alatt életteret alakíthatunk ki: étkezőt, nappalit, esetleg dolgozósarkot is.

4. Verjünk ki falakat

Ezt csak abban az esetben tegyük meg, ha nem főfalról van szó. Érdemes előtte konzultálni egy kőművessel, esetleg egy belsőépítésszel, aki ért a lakásunk tervrajzának olvasásához. A falak eltüntetésével plusz négyzetmétereket nyerhetünk, tágasabb teret alakíthatunk ki.

5. Saját kezű megoldások

Ha túl drágának találjuk a boltban megvenni, vagy túl drágán készíti el egy szakember, tervezzük meg magunk, és készítsük el! Napjainkban rengeteg filléres ötlet terjed a közösségi oldalakon, vagy a lakberendezésekkel foglalkozó weblapokon. Nekünk csak az alapanyagok beszerzésére kell összpontosítani, használjunk minőségi anyagokat!

6. Gondoljuk végig a nyílászárók praktikusságát

Ha kicsi a lakás és két helyiség között ajtó van, gondoljuk végig, hogy szükségünk van-e az ajtóra? Esetleg helyettesíthetjük praktikus tolóajtókkal? Vagy csak a tér elválasztása a lényeg? Esetleg be lehet szerezni praktikusabb térelválasztó elemeket – például: könyvespolcot – amik mégis nyitottabbá teszik a helyiségeket.

7. Összecsukható bútorok

Akár a konyhában, konyhaasztalról legyen szó, akár a kanapéágyunkról, érdemes olyan bútorokat beszereznünk, melyeket összecsukva újabb teret nyerhetünk.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook