A női bugyi története dióhéjban

Avagy miért hordjuk, ha pár évszázaddal ezelőttig a női alsó ismeretlen viselet volt? Illetve, miért nem hordták régen? És most, hogy már használják a nők, mi mindent nyernek vele?

Az alsószoknya volt kézenfekvő

Ennek a típusú fehérneműnek a története nem is olyan egyszerű. Azt gondolhatnánk, a bugyi alapvető viselet, hiszen fázunk nélküle.

De mi azért gondolhatjuk ezt, mert teljesen máshogy öltözködünk, mint évszázadokkal, illetve évezredekkel ezelőtt öltöztek a szebbik nem tagjai. Manapság például farmerben, vagy vékony kosztüm nadrágban lépünk ki a lakásunk ajtaján reggel, míg mondjuk ezer éve földig érő szoknyát hordtak a nők, és adott esetben nem is léptek ki otthonról.

Hogyan alakult, illetve hogyan nem alakult ki tehát a női alsó?

Az alsónadrág évezredeken át férfiúi előjog volt. Egyiptomban illetve Rómában csak férfiak viseltek ágyékkötőt, vagy kezdetleges kisnadrágot.

Asszonyok bugyiban? Milyen vicces!

Mivel a nők sokkal jobban el voltak fedve öltözködés terén, ezért ezzel a plusz holmival nem rendelkeztek. Egész konkrétan az ókorban a prostituáltak viseltek hasonlót, illetve egy római mozaikon sportoló nők láthatók – kilétükről nem sok közelebbit tudni -, akik bikini szerű viseletet hordanak.

Elmondható tehát, hogy a bugyi férfias viselet volt, olyannyira, hogy a középkorban egy tréfás, gúnyolódó hangú irathoz készült képeken láthatóak nők – Szemiramisz udvarhölgyei – alsónadrágban, és bizonyára hihetetlenül szórakoztatónak találták még az ötletet is a korabeli olvasók.

Az orvosok sokáig ellenezték a zárt alsóneműt

A 15. században jelent meg aztán Spanyolországban egy bő, térdig érő alsó, mór hatásra. A spanyol és olasz nemes hölgyek voltak azok a késő középkorban, akik rendelkeztek ilyen darabbal. A parasztasszonyoknak egyébként sokáig elérhetetlen – illetve ismeretlen – volt ez a viselet, Magyarországon még a 20. század elején sem hordták falun.

A bugyi nemzetközi térhódításához a divat megváltozása kellett. Az empire korszak könnyű, áttetsző muszlin-, tüllruhái és a brit szigetek zord éghajlata nem voltak túl kompatibilisek egymással. Hogy ne fázzanak meg, térd alá érő, de középen nyitott alsónadrágot, pantelette-t húztak az 1800-as évek elejének trendkövető hölgyei. 1870-ben történt aztán egy komoly fejlesztés: elkezdték középen összefércelni az alsónadrágot.

Ez rövidült le aztán, de egészen az 1940-es évekig funkcionális darab volt, ami semmilyen dizájnt, díszítést nem kapott. Ekkortól jelentek meg az egyre csábítóbb bugyik, amelyekből ma már fazonban, színben, anyagban végtelen a kínálat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom