Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    10°C
     

Az okostévék is veszélyt jelenthetnek ránk

Az okostévék is veszélyt jelenthetnek ránk

Magyarországon öt évvel ezelőtt jelent meg az első okostévé. Azóta a magyar internetező közönség kedvenc weboldalai már a smart tévéken is elérhetők.

Az okostévék a hagyományos készülékhez képest jóval többet tudnak, és ezzel nagyobb felhasználói élményt nyújtanak. Saját alkalmazásokkal bővíthető operációs rendszerük van, elérhetők velük a különféle videómegosztó oldalak, magyarázta az M1 Médiaklikk című műsorában Bognár Csaba, a mobilarena.hu főszerkesztője, aki hátrányként a konfigurálás szükségességét említette.

A smart tévék fő jellemzője, hogy csatlakoznak az otthoni internethez, és azon keresztül további alkalmazások tölthetők rá, illetve böngészni lehet velük a világhálón. Sokan azért kedvelik, mert rengeteg filmet könnyen elérhetnek. Nagyon sok szolgáltató videokölcsönző szolgáltatást is ajánl okostévékre.

De nem csak egy smart tévé lehet okos. Vannak olyan lehetőségek, amelyekkel a hagyományos tévét is szuper-képességekkel ruházhatjuk fel. Ezt különféle médialejátszókkal lehet megtenni, amelyeket HDMI csatlakozón keresztül lehet hozzákötni a televíziókhoz.

Az okoseszközök azonban komoly veszélyeknek vannak kitéve az internet használata miatt, s ezt érdemes szem előtt tartani a smart tévék esetében is. Amióta a televíziókba számítógép került, azok ugyanúgy feltörhetők, mint egy telefon.

Miközben például az okostévén a kedvenc műsorunkat nézzük, bennünket is figyelhetnek a készüléken keresztül, hiszen beépített mikrofonok és kamerák vannak benne, és rá vannak kötve a belső internetes hálózatunkra. Ha a tévénket hackertámadás éri, nem csak nézhetnek és lehallgathatnak minket távolról, hanem akár a számítógépen történő kommunikációnkat is használhatják, elolvashatják a leveleinket, hozzáférhetnek a bankkártya adatainkhoz, magyarázta Papp Péter, a kancellar.hu ügyvezetője.

Hozzátette: az átlagember ez ellen nem tud védekezni, ezt a gyártóknak kell megtenniük. Ma még azonban a gyártók nem igen ügyelnek arra, hogy biztonságos legyen a termékük. A szakember úgy véli, még néhány évnek el kell telnie, mire az okostévékbe is beépítik a megfelelő szintű védelmet. Addig azonban érdemes minden lehetséges biztonsági intézkedést megtenni.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook