Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    20°C
     

Az oroszok repülőgép-helikopter hibridet fejlesztenek

Az oroszok repülőgép-helikopter hibridet fejlesztenek

CC BY-SA 4.0 / Vitaly V. Kuzmin / Ka-90 concept

A Ka-90 várhatóan hibrid kialakítású lesz, ami úgy fog tudni fel- és leszállni, mint egy helikopter, és úgy fog haladni a levegőben, mint egy repülőgép. A légi jármű várhatóan 800 kilométer/órás sebességgel lesz képes repülni.

Az orosz Kamov Fejlesztési Tervező Iroda vezetője megerősítette, hogy a vállalat a világ első hibrid helikopterét fejleszti.

Arra a kérdésre, hogy a vállalat dolgozik-e a Ka-90 projekten, Oleg Zheltov azt mondta: “Ez a munka folyamatban van“.

Elmondta, hogy a fejlesztés jelenlegi fázisában a modellek tervezése és szélcsatornás kutatás folyik.

A Ka-90 koncepciót (korábban Ka-100 néven volt ismert) első alkalommal a moszkvai HeliRussia-2008 nemzetközi kiállításon mutatták be.

CC BY-SA 4.0 / Vitaly V. Kuzmin / Ka-90 concept

A Ka-90 várhatóan a világ első hibrid repülőgépe lesz, amely egy helikopter és egy repülőgép jellemzőit ötvözi. Nyílt forrásokból származó információk szerint a légi jármű egy lerövidített helikopter rotorral fog felszállni és leszállni.

Miután a repülőgép eléri a 400 km/óra sebességet, a sugárhajtású motor beindul, és a forgórész a repülőgép hátsó részére hajlik. Repülőgépes üzemmódban a jármű képes lesz akár a 700-800 kilométer/órás sebességet is elérni.

CC BY-SA 4.0 / Vitaly V. Kuzmin / Ka-90 concept

A Kamov általános tervezője, Szergej Mikheev 2008-ban azt mondta, hogy a Ka-90-es projektet, amelyet 1985-ben kezdtek tanulmányozni, a Szovjetunió összeomlása után felfüggesztették, majd újra elővették és átgondolták.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook