Kapcsolóval is használható a mozgásérzékelős lámpa

Családi házak esetében, esetleg nyaralóknál előforduló probléma lehet, hogy van mozgásérzékelős lámpa, ami bekapcsol, ha mozgunk, de mi van akkor, ha mondjuk egy kerti sütögetés alkalmával szeretnénk, ha egyfolytában világítana? Nézzük meg röviden, hogy mit is érdemes tudni a mozgásérzékelős lámpákról.

Mi jellemzi a mozgásérzékelős lámpákat?

Egy épület világítása az általános áramfogyasztás egy jelentős részét teszi ki, épp ezért felmerülhet a kérdés, hogy lehet-e bármiféle módon takarékoskodni? Természetesen a Legrand termékei között megtalálható a megoldás. A mozgásérzékelős lámpák kategóriájában, a legkülönfélébb megoldásokkal lehet felszerelni a házunkat. Az effajta lámpákat pont az olyan helyiségek (például: ritkán látogatott folyosók, mosdók), vagy a ház körüli holt terek (például egy hátsó kerthelyiség) megvilágítására találták ki, mert épp akkor kapcsol be, mikor elhalad előtte valaki.

Működését tekintve, a lámpa érzékelője akkor a leghatékonyabb, ha a világítótest érzékelését kiváltó objektum, keresztirányban halad el, ha viszont közeledik az objektum, vagy távolodik, akkor kevésbé hatékony a kapcsolás. Az érzékelőket egy potméter segítségével lehet beállítani, hogy mekkora legyen a működési tartománya. Vezérelhetőek a szürkületi tartományok (fényérték szerint), valamint maga a mozgásérzékelés is. Be lehet állítani a világítás időtartamát is, hogy mennyi ideig világítson a lámpa. De szeretnénk-e, hogy folyton mozognunk kelljen, mikor leginkább csak fényre van szükségünk?

Hogy lehet ezt kivédeni?

Lehetséges, hogy a mozgásérzékelő mellé beszereljünk egy kapcsolót, melyet manuálisan állíthatunk be, amikor hosszabb világítási időre van szükségünk. Biztos volt már dolgunk olyan időzítő beállítással, vagy hatókör beállítással, hogy ha kívül mentünk valamelyik tartományon, lekapcsolt a lámpa, és kénytelenek voltunk visszamenni az érzékelő elé. Ahhoz, hogy mindkét megoldás egyszerűen és nagyszerűen működjön, érdemes szétnézni a több áramkör kezelésére szolgáló áruink között, hiszen a régi, mozgásérzékelős rendszert sem szeretnénk teljesen megszüntetni, csak hozzácsatlakoztatni egy plusz manuális kapcsolót. Azonban, ha nincs áramkör, amit megoszthatnánk, érdemes körülnézni a vezeték nélkül működő kiegészítők között.

Amennyiben bármi egyéb kérdés felmerülne, keresse fel bátran a Legrand munkatársait bármely üzletükben, készséggel állnak majd rendelkezésére.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom