Select Page

  • Debrecen időjárása
    Tiszta
    4°C
     

Magyar megoldás az informatikai üzemeltető csapatok kihívásaira

Magyar megoldás az informatikai üzemeltető csapatok kihívásaira

Világszínvonalú adatbiztonságot garantáló IT üzemeltető rendszert fejlesztett ki az üzemeltetési szoftverekre specializálódott Silver Frog Kft., és a kiberbiztonsági specialista Cyber Services Zrt. Az ősszel értékesítésre kerülő, kifejezetten informatikai üzemeltető csapatok számára fejlesztett szolgáltatásuk a hétköznapi üzemeltetés mellett az adatvédelem legújabb kihívásaira is megoldást nyújt.

Iparági becslések alapján világszerte idén a cégek 93 milliárd dollárt (közel 25 ezer milliárd forintot) költenek a kiberbiztonságra, ugyanakkor szakértők szerint az erre fordított pénz jelentős része valójában nem a támadások megelőzésére, hanem a támadások által okozott károk orvoslására jut. Pedig sokkal jobban megéri védekezni: egy 2017-es kutatás szerint minden második kibertámadás 500 000 dollárt (közel 140 millió forintot) meghaladó kárt okozott. A kiberbiztonság tehát alapvető informatikai feladat lett, tekintet nélkül a vállalat méretére, a kis- és középvállalatok ugyanúgy ki vannak téve a támadásoknak, mint a multinacionális cégek.

Az új típusú IT és kiberbiztonsági kihívásokra ad választ az IT üzemeltetéssel és üzemeltetés támogató szoftverekkel foglalkozó Silver Frog Kft. és a világszerte ismert kiberbiztonsági specialista Cyber Services Zrt. közös megoldása. Az ősszel piacra kerülő megoldás kifejezetten IT üzemeltető csapatok számára készült azzal a céllal, hogy a standard üzemeltetési feladatok ellátása mellett a legfrissebb adatvédelemi és adatbiztonsági protokollok kezelésére is alkalmas legyen. Az új, komplex megoldást nyújtó fejlesztés a standard IT üzemeltetői eszközöket (ticketing, eszközmenedzsment) egyesíti egy innovatív, kiberbiztonsági szakemberek által tervezett módszertannal.

A rendszer automatikusan felderíti a hálózaton található eszközöket, ezek operációs rendszereit, alkalmazásait, szolgáltatásait, valamint meghatározó hálózati paramétereit is eltárolja. Ezt követően a rendszer az azonosított elemekből tartalmi, illetve eszköz elemeket generál, amelyekből automatikusan létrehoz egy kiemelkedően részletes eszköznyilvántartást. A rendszer a felderítést ezt követően is ciklikusan folytatja, és amennyiben eltérést tapasztal az elfogadott eszközkészlethez képest, automatikusan jegyet indít az IT üzemeltető számára, a megfelelő beavatkozás, vagy jóváhagyás elvégzésének érdekében. Az eszközök állapotának változásaihoz a népszerű külső monitoringrendszerek riasztásai is illesztésre kerültek, így a rendszer egyedülálló módon valóban képes a változásra utaló események egy helyen történő kezelésére.

A rendszer másik kiemelkedő tulajdonsága a felderített eszközök sérülékenységeinek kiberbiztonsági szempontú kezelése, amelyhez a Cyber Services Zrt. nyújt szakmai támogatást. A Cyber Services Zrt. egy folyamatosan megújuló sérülékenység információ hírfolyamot biztosít, mely tartalmazza a felhasználónál lehetséges módon megjelenő ismert sérülékenységeket, valamint azt is, hogy hogyan lehet az adott sérülékenységet felhasználni, és mivel lehet elkerülni a visszaélést (patch, átszervezés stb.). A rendszer kiberbiztonsági része ezáltal gyakorlatilag ahhoz hasonlóan működik, mintha egy magas szaktudású szakember felügyelné az informatikai folyamatokat a nap 24 órájában.

A termék nem csupán egy szoftver, hanem ún. „appliance” (szoftvergép) formában
kerül szállításra. Ennek oka az egyszerű telepíthetőségen túl az is, hogy érzékeny adatokat
kezelő rendszerek üzemeltetési környezete is magas szinten védhető maradjon, integritásuk biztosított legyen, a szoftver üzemeltetőinek távolról történő beavatkozása nélkül.

Büszkeséggel és örömmel tölt el minket, hogy együtt dolgozhattunk a Silver Frog Kft.-vel a termék fejlesztésén. 2017-ben tűztük ki célul, hogy akár kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé tesszük kiberbiztonsági szolgáltatásainkat, mely a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő által kezelt EXIM Növekedési Alap forrásaiból származó befektetésnek köszönhetően meg is valósulhatott. A Silver Froggal közösen fejlesztett új szoftver nyitás számunkra a KKV-k felé, miközben nagyobb szervezeteknek is hasznos automatizált eszköz, így a portfóliónk fejlesztésnek egyik fontos eleme” – mondta Frész Ferenc, a Cyber Services Zrt. vezérigazgatója.

„Kivételes együttműködés kivételes terméket hoz létre. Minden korábbi szoftvertermékünk is unikális volt az üzemeltetési piacon, de úgy láttuk, az IT csapatoknak gyökeresen más kell. Egyszerű napi használat és minél szélesebb integráció. Ehhez került egy olyan magas szintű és folyamatosan frissülő kiberbiztonsági szaktudás, ami egyedülálló és végre elérhető akár a kisebb rendszereket üzemeltető IT csapatoknak is. A telitalálatot jellemzi, hogy a pilot helyszíneként szolgáló megyei jogú város IT vezetője nem engedte elhozni a még félkész megoldást, csak ha már a véglegeset letettük neki. Azt gondolom igazán sokat fogunk segíteni a területen dolgozó szakembereknek” – mondta Pató Sándor, a Silver Frog Informatika Kft. ügyvezetője.

A termék létrehozásához a Silver Frog Kft. sikerrel pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban. A GINOP-2.1.7-15-2016-01747 kódszámon megvalósuló projekt (Innovatív, kiemelt informatikai biztonságot támogató, aktív közreműködésű szoftvergép létrehozása IT üzemeltető szervezetek számára) elnevezésű projekt 46.720.000 Ft-os összköltségű, ebből 28.162.000,- Ft vissza nem térítendő támogatás.

Cyber Services Zrt.

A Cyber Services Zrt. kiberbiztonsági szolgáltató évtizedes szakmai tapasztalatával a káros események, kibertámadások előrejelzésén és megakadályozásán dolgozik. A cég többek között olyan kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalatok részére nyújt kiberbiztonsági szolgáltatásokat, mint atomerőművek, vízügyi, gyógyszer-, és autóipari valamint közlekedési vállalatok, vagy távközlési szolgáltatók, valamint kormányzati szervek és háttérintézményeik. A menedzsment tagjai szakmai pályafutásuk során dolgoztak az állami kibervédelmi szervek vezetőiként, vezették a NATO kibervédelmi munkacsoportját, tartottak kiberbiztonsági és kibervédelmi gyakorlatot NATO, EU, és nemzeti szervezetek számára, a hazai nukleáris szektor vállalatainak, intézményeinek és az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) partnereként, közel 150 ország incidenskezelő szakembereinek.

Silver Frog Kft.

A Silver Frog Kft. Informatika üzemeltetési szoftver specialista, szoftvereit országos méretű bevásárlóközponthálózat vagy benzinkúthálózat üzemeltetésével szolgáló cégek használják. Ipari megoldásaik az ipar 4.0 egyik legfontosabb elemére, az adaptív karbantartásra fókuszálva több multinacionális autóipari beszállítónál vannak jelen. A Hibrid SM KKV termékcsoport minősített megoldás a magyar piacon. Az idén 10 éves Silver Frog maga is foglalkozik informatikai üzemeltetéssel az ország egész területén.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook