Olvasói levél – Dupka Melinda írása

Kedves Olvasó!
Elsősorban édesanya vagyok. Két gyönyörű gyermek édes anyukája. Azonban, ha a végzettségemet nézzük: tanító néni, újságíró, riporter, műsorvezető, hisz tanító – kommunikáció szakon végeztem. Azonban az elmúlt években nem dolgoztam egyik területen sem. Divattal és kereskedelemmel foglalkoztam, de az írás szerelmese vagyok. Fogadjátok szeretettel a következő sorokat.

Gyermeknevelés?

Kell nevelnünk gyermekeinket? Persze-, hangzana a válasz bármilyen épeszű embertől!
Világra hozzuk, szeretjük, dédelgetjük, óvjuk, majd nevelgetjük Édes kicsi Csillagainkat.
Mi a legjobb Neki? Nem hiszem, hogy erre pontos válasz adható! A legeslegjobbat szeretnénk kihozni belőle.
Jó gyerek legyen! Illedelmes, tisztelettudó, jó tanuló, szorgalmas, segítőkész és sorolhatnám, mi mindent várunk el kicsinyeinktől. ELVÁRÁS. Ezek valóban elvárások.
Talán nem is tudatosul bennünk, hogy feltételekhez kötjük a szeretetet, odafigyelést, elismerést. Amikor a gyerek jól viselkedik, megdicsérjük, odafigyelünk Rá, sugallva ezzel, hogy amennyiben helyesen cselekszik, szeretetre méltó.
De valljuk be őszintén, mi, felnőttek mindig példásan viselkedünk? Mindig jót cselekszünk? Mindig mindenkivel kedvesek, illedelmesek vagyunk?  NEM.
Mi lenne, ha a gyermekünk kötné hasonló feltételekhez a szeretetét?????
Ha anya vagy apa megfelelően viselkedik, szeretni fogom! Becézgetem, cirógatom, oda figyelek Rá, de ha nem…!
Miért kellenek feltételek? Hisz minden gyermek jónak születik. Nem lehet, hogy épp a neveléssel rontjuk el Őket? Az elvárások, megfelelések kényszerével?
Szeretettel megmutatni az utat. Példával.
Pozitív megerősítésekkel elérni, hogy a megfelelő úton haladjon. Hogyan is érhetnék el jó eredményt, ha összeszidom, kritizálom és megerősítem benne a rossz tulajdonságait. Nem ugyan ezt kellene tennünk, csak épp pozitív, építő jellegű bátorítással?
Milyen ügyes!
Milyen jó kisgyerek!
Milyen okos!
Milyen kedves!
Milyen segítőkész! és sorolhatnám.
Egyszerűen csak kimondani: „ Milyen hálás vagyok a sorsnak, hogy Téged adott nekem! Soha kérni tökéletesebbet nem tudtam volna!”
Minden percben bátorítani, szeretetünkről biztosítani, éreztetni -itt vagyok- velem biztonságban vagy. S megtanítani, hogy bízzon magában! Mennyire nehéz is ez.
EZ.
A mindennapok rohanása, megfelelés a munkahelyen, párkapcsolatban, nő és anya szerepben egyaránt. És ez pontosan elég arra, hogy a türelmünk VÉGES legyen. Hogy elrontsunk mindent. Nap, mint nap. Hogy azonnal kiakadjunk az első adandó alkalommal, mikor MINTA-ként kellene viselkednünk.
És Ő, a Drága Édes kicsikénk, épp Ő, a saját gyermekünk ad egy ilyen helyzetben tanúbizonyságot arról, milyen tökéletes kis lény, mennyire tiszta lélek. Nyugtat, vigasztal, megfogja kis kezével az arcomat, a szemembe néz, s halkan suttogja:
„Kérlek, Anya nyugodj meg!
Minden rendben van!
Én itt vagyok Neked!

Nagyon szeretlek!” És bebizonyítja mégis csak helyes, ahogyan próbálkozunk…

(DM)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom