Select Page

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    6°C
     

Az olasz falu, ahol a lakosság harmada 100 éven felüli

Az olasz falu, ahol a lakosság harmada 100 éven felüli

Acciaroli egy festői szépségű falu a Tirrén-tenger partján, Salernótól 70 km-re.

A kék zászlós stranddal rendelkező település minden nyáron sok turistát vonz, sőt még a Nobel-díjas író, Ernest Hemingway is szívesen időzött ezen a vidéken. De Acciaroli nem csak emiatt hívta fel magára a közvélemény figyelmét – írja a mertutaznijo.cafeblog.hu.

Acciaroli (forrás: google maps)

A falu csodája, hogy 1000 fős lakosságából legalább 300 fő betöltötte a 100. évet, vagyis minden harmadik ember 100 éven felül van. Hogyan lehetséges ez?

Erre a hihetetlen adatra a világ több pontján is felfigyeltek és orvosok kezdték el kutatni a hosszú élet titkát. Dr. Alan Maisel a kaliforniai San Diego Orvosi Egyetem kardiológusa egy amerikai-olasz kutatócsoport tagjaként utazott Acciaroliba, hogy tanulmányozza a 100 éven felüli lakosokat. Maisel szerint megdöbbentő volt, hogy a helyiek egyáltalán nem próbálják megőrizni az egészségüket. Nem látott embereket kocogni vagy úszni, ellenben sok idős ember dohányzott vagy túlsúlyos volt.

Az orvos szerint a titok a jó gének és a megfelelő étrend kombinációjában rejlik.

Mediterrán étrend

Míg a turisták szénhidrátban gazdag pizzát, tésztaféléket és fagyit esznek Olaszországban, addig a helyiek általában a szezonális zöldségeket részesítik előnyben és rengeteg olívaolajat fogyasztanak.

Szardella a tányéron

A tengerparti településeken, így Acciaroliban is nagyon népszerűek a szardellából készült ételek, valamint a rozmaring fűszernövény, amellyel szinte minden fogást lehet ízesíteni. Esténként étterembe járnak vagy családi körben esznek. Nyugodtan, nem sietve. Vacsorához pedig általában megisznak egy pohár olasz bort.

Mozgás és jó levegő

Míg a modern nagyvárosokban az emberek idejük nagy részét autóban vagy íróasztal mögött, légkondi társaságában töltik, addig a mediterrán éghajlaton élők az enhye időjárásnak köszönhetően szinte egész évben friss levegőn vannak. A sós tengeri szél és a tiszta hegyi levegő is segít az egészség megőrzésében, valamint a gyaloglás, mint fő közlekedés mód is sokat számít (éljenek a vidéki piacok, ahová az idősek is könnyen elsétálhatnak).

Az otthon ott van, ahol a szíved…

Erős családi kötelékek és hosszan tartó, bensőséges kapcsolatok -ez is a Acciaroliban élő emberek egyik legfőbb titka.

A helyiek már generációk óta a faluban élnek, más dél-olasz vidékekhez képest innen jóval kevesebben emigráltak. A kutatók szerint ez az oka, hogy genetikailag elszigetelt maradt a település és az emberek megőrizték az erős génállományt (pl. az egészséges szívrendszert).

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook