Éjféltől kiléptek a britek az unióból

47 év után megtörtént a Brexit

Megtörtént amire szinte soha senki nem számított.

Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, közép-európai idő szerint péntek éjfélkor megszűnt, azaz jogilag kiléptek az EU-ból. Ez példátlan az EU történetében. Az uniós intézményekben a britek képviselete megszűnt, így mostantól nem szólhatnak bele a közös jogalkotásba, de legalább év végéig még kötelezően vonatkozik rájuk az uniós joganyag.

December 31-én a britek uniós tagsága a gyakorlatban is megszűnik: kilépnek a közös piacból és a vámunióból, az EU büdzsébe sem fizetnek már be, de hatalmas kérdés, hogy mi lép mindezen viszonyrendszer helyébe.

A brit EU-tagságról 2016. június 23-án megtartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt nagy meglepetésre.

Utólag számos értelmezés és elemzés született arról, hogy mi vezetett végül a szűk többséghez és ezek közül a néhány legfontosabb bizonyára ez volt: a britek mindig is csak félszívvel támogatták az európai integrációt, részben történelmi okok, a brit nagyhatalmi státusz miatt. Az is igaz, hogy az EU “ever closer union” alapszerződésben rögzített irányelve rengeteg britnek nem volt szimpatikus, az 1975-ös népszavazáskor is egyharmada a kilépést támogatta. Az EU sem volt mindig kellően rugalmas a brit kivétel-kérésekre, a kialkudott keretek tágítására. Az integrációs törekvések gáncsolásából fakadóan pedig hullámzó volt mindig is a brit-EU-viszony.

A brit kormány hangsúlyozottan visszafogott rendezvényekkel készült a Brexitre, Johnson azon meghirdetett céljával összhangban, hogy a Brexit-folyamat lezárulása után a bennmaradást és a kilépést pártoló táborok ellentétei által feltépett társadalmi sebek gyógyításának időszaka következzék.

Boris Johnson a Brexit pillanata előtt egy órával, brit idő szerint 22 órakor televíziós beszédet intézett az országhoz.
A Downing Street által előzetesen ismertetett részletek szerint a miniszterelnök kijelentette: a kormány és az ő személyes feladata most az, hogy ismét egységbe terelje a nemzetet.

Johnson szerint azonban most a legfontosabb feladat annak kijelentése, hogy a Brexit nem valaminek a vége, hanem egy új fejezet kezdete, a tényleges nemzeti megújulás és a változás pillanata.

Olyan új korszak hajnala ez, amelyben már nem fogadjuk el többé, hogy az életesélyeket, az Önök családjának életesélyeit az határozza meg, hogy ki melyik országrészben nőtt fel
– fogalmazott az esti beszédében Boris Johnson. Hozzátette: ez az a pillanat, amikor megkezdődik az egyesülés, a felzárkózás folyamata.

Forrás Porteolio

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom