Kiszáradt a Viktória vízesés

Klimakatasztrófa

Megtörtént a megtörténhetetlen.

Bizonyíték a közelgő klímakatasztrófára, hogy az afrikai Viktoria vízesés gyakorlatilag kiszáradt.

A világhírű afrikai látványosságról több képügynökség is adott ki fotókat. A soha nem látott szárazság a globális felmelegedés számlájára írható.

A Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés óriási víztömegéből most semmi sem látszik, mivel az idei, példa nélküli szárazság rekord alacsonyra csökkentette a Zambézi folyó vízszintjét.

A Viktória-vízesés eredetileg a világ legszélesebb vízzuhataga (1708 méter), a helyiek „mennydörgő gőzölgés” és „robajló füst” néven is emlegetik, ami onnan ered, hogy az egykori, százméteres mélységbe alázúduló víztömeg a dübörgő hang mellett mintegy háromszáz méteres párafüggönyt is képzett.

Most ebből semmi sem látszik.

A Viktória-vízesést az Angola, Zimbabwe, Namíbia, Zambia és Mozambik területén keresztül folyó Zambézi folyam táplálja.

A vízesés környezetét korábban sűrű, zöld növényzet borította, most több helyen csontszáraz sziklákat és köveket látni, a vízfolyam pedig soha nem volt ilyen alacsony.

A helyzet komolyságát a vízesés csendje is jól mutatja: máskor kilométerekkel arrébb is hallani lehetett, most viszont alig.

Mivel a zimbabwei és zambiai energiaellátás nagymértékben támaszkodik a Kariba-gátra, a két ország határán álló, óriási vízerőműre, a szárazság áramkimaradásokhoz is vezetett- tudtuk meg a Nyugatifénytől.

Viktoria vízesés fotó The Guardien
Viktoria vízesés fotó The Guardian 
Viktoria vízesés fotó EPA
Viktoria vízesés fotó EPA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom