Szíriai tűzszünetről egyezett meg Ankara és Washington

Lényegében elérte célját Erdogan, sikerült egy több mint 30 kilométer mély sávot elfoglalnia a török-szír határon, ahonnan 5 napja van kivonulni a kurdoknak.

Az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött – jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában, miután Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett. Azt írja az MTI, Pence szerint

Törökország beleegyezett egy 5 napos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye a szíriai kurd csapatok visszavonását a szíriai-török határról.

A fegyvernyugvásért cserébe – amit Ankara nem kíván tűzszünetnek hívni, minthogy terroristának bélyegzi ellenfeleit – Pence szerint Washington nem vezet be újabb szankciókat Törökországgal szemben, írja a Reuters. Ha a török hadműveletek véget érnek, Donald Trump amerikai elnök döntésének értelmében a jelenlegieket is visszavonják.

Az egész offenzívát lehetővé tevő Donald Trump amerikai elnök blogján úgy üdvözölte a bejelentést: “Köszönöm, Erdogan! Életek millióit sikerült megmenteni!”. Erdogan a nap folyamán a Pence vezette amerikai küldöttséggel tárgyalt. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában.

Mindezzel gyakorlatilag el is érte célját Erdogan, foglalja össze a történteket a Reuters: a török-szír határ mentén sikerült egy több mint 30 kilométer mélységű sávot ellenőrzése alá vonnia. Onnan a kurdok kivonulnak, és azt – mint az az amerikai-török nyilatkozatból kiderül – elsősorban a török hadsereg felügyel majd. A kurdoknak át kellene adnia nehézfegyvereiket is, állásaikat pedig megsemmisítik. Egy névtelenséget kérő török tisztségviselő a hírügynökségnek úgy fogalmazott,

a találkozón Ankara “pontosan azt érte el, amit akart”.

A nyolcadik napja tartó “Béke Forrása” nevű offenzíva humanitárius krízishez vezetett, mint arról az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja tájékoztat: csütörtökre több mint 300 ezer ember kényszerült elmenekülni a régióból és 72 civil vesztette életét – köztük 21 gyerek, valamint 3 ember, akit az Ankarához hű paramilitáris fegyveres csoportok egész egyszerűen kivégeztek. A megtámadott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonai vesztesége 224 személy, a török oldalon harcoló Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) milícia vesztesége 183, a török hadseregé pedig 9.

A kurdok korábban azt is bejelentették, hogy kénytelenek voltak feladni harcukat az Iszlám Állam terroristái ellen. A már elfogott terroristák közül legalább ezren meg is tudtak szökni a török offenzívának köszönhetően. Erdogan támadása megindulásakor a Washington által cserben hagyott korábbi nyugati szövetséges SDF kénytelen volt Bassár el-Aszad rezsimjéhez közeledni. Aszad hadserege szerdán indult el átvenni a határ védelmét az SDF-től. Ankara lépését korábban az Arab Liga is elítélte, minthogy az sérti egy arab ország területi egységét, de még Irán is békítőként kísérelt meg fellépni.

Forrás Népszava

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom